ВЛАДА

Вячеслав Саулко вважає роботу поліції Переяслава незадовільною, депутати не поспішають з висновками

13 січня у приміщення міської ради невідомий чоловік проніс пакет. Потім його передали прямісінько голові міськради Вячеславу Саулку. У пакеті могло бути будь-що, зокрема, небезпечні речі.

На сесії міської ради 21 січня Вячеслав Саулко розповів детально про цей інцидент. За його слова, 13 січня о сьомій ранку він вже був на робочому місці, як і частина його колег. Цього дня у голови день прийому громадян, повідомляє Інформатор. За десять хвилин до дев’ятої Саулко вийшов у коридор, щоб подивитися, скільки прийшло людей. Там було близько 15 осіб, одна жінка підійшла до нього й сказала: “Ось вам пакет, сказали особисто вам передати”. Це був звичайний чорний пакет.

– Я заціпенів: “Хто передав? Який пакет?” – “Я не знаю. Підіймалася сходами, мене наздонав якийсь чоловік і сказав, що це міському голові. А від кого, запитала. Скажете йому, що це передали з Борисполя”. Вона прямо там розгортає пакет, видно, що в ньому упаковка з-під звичайного паперу А4 і пляшка без етикетки. Сказав жінці віднести цей пакет до диспетчера, а сам зателефонував прямо до начальника відділу поліції Максима Дьоміна. Попросив вислати оперативну групу. Через хвилин 15 приїхали чоловік і жінка у формі поліції, інакше я їх не можу назвати. Зробили вигляд, що виконали якусь роботу, взяли пояснення у мене, цієї жінки. Але відкрили пакунок прямо в приміщенні (!) міської ради, не брали відбитків пальців, – нарікав Вячеслав Саулко.

Зрештою визначили, що в пакеті нічого небезпечного немає: окрім пачки паперу та пляшки з водою, там ще була сірникова коробка з якимось значком всередині. Саулко сам, вирахувавши автомобіль порушника, за допомогою своїх зв’язків дізнався його ім’я, адресу (він переяславець). Повідомив про це у поліцію.

Звітуючись на сесії про цю подію, в.о. начальника Переяслав-Хмельницького відділу поліції Максим Дьомін зазначив, що встановили два можливі місця проживання, де знайшли цього чоловіка. Через те, що він перебував у стані алкогольного сп’яніння, поліцейські опитали близьких та родичів порушника наступного дня. Автомобіль вилучили і відправили на штрафмайданчик. Встановили, що порушник з 2017 року перебуває на обліку в психіатра з діагнозом шизофренія. Наразі поліція відправила подання до спеціальних медичних закладів для повторного медичного огляду. Після цього вже стане відомо, яке покарання на нього чекає.

– Склалося так, що місцева поліція зараз абсолютно не співпрацює з міською радою, – зазначив Саулко. – Немає жодних звітів, повідомлень про стан злочинності в нашому місті. Тому постає питання про створення у нашій громаді муніципальної поліції. Я змушений буду звертатися до голови КОДА, до вищестоячих контролюючих органів з повідомленням про те, що співпраці наразі не існує. Я гарантую, що тут працюватиме та поліція, яка справді охоронятиме громадський порядок.

У Саулка було ще кілька претензій до поліції. Зокрема, були звернення від депутатів, сільських старост про масове вирубування лісів, зокрема, біля лісового озера, в посадках у селах. Як він каже, поліція на це не реагує. Надав фотодокази.

– Слідчо-оперативна група виїхала на місце події, задокументувала. За допомогою камер знайшли транспортний засіб, на якому перевозили деревину. Його вилучили та наклали арешт. Призначена екологічна експертиза, за результатами якої буде прийняте рішення, – відповів Максим Дьомін.

Саулко зазначив, що щодня через місто вулицею Новокиївське шосе проїжджає 300-400 великогабаритних автомобілів. Знаки про вагові обмеження постійно пошкоджують. Патрульна поліція не зупиняє такі автомобілі.

– Така проблема справді існує. Переяслав-Хмельницький відділ поліції неодноразово звертався до КОДА. Контроль за великогабаритними транспортними засобами можна здійснити тільки за допомогою цілісних вагових комплексів. А вони є лише в КОДА, чотири штуки. Виїхати та встановити комлекс можуть за повідомленням міської ради, контроль за ним здійснюється працівниками департаменту патрульної поліції, яких немає в нашому відділі, не передбачено у штаті. Начальник головного управління підіймав питання про закупку таких вагових комплексів, щоб встановити їх по всій території області, – відповів Максим Дьомін.

Також голова міськради показав відео, як в одному із закладів Переяслава біля автовокзалу 16 січня вночі активно святкували, попри локдаун. Потім на екрані з’явився скрін інста-історії з написом: “Тусовка на карантине. Тссс, менти едут”. Дьомін прокоментував і цю ситуацію:

– Під час локдауну було складено низку протоколів. Я точно не впевнений, але з картинки здається, що це славнозвісне кафе “Монтана”, на яке протягом цього карантину складено та передано до суду чотири адміністративні протоколи. Наразі рішення суду немає. Відділ поліції проінформує міську раду про кількість протоколів, складених на заклади, які працювали під час карантину.

Максим Дьомін зазначив, що готовий прозвітувати про усунення цих недоліків, а також про роботу за минулий рік вже у лютому. Після тривалого обговорення депутати не проголосували за те, щоб надсилати лист про незадовільну співпрацю до вищих органів. Аргументи Саулка обранців не переконали, зрештою, прийняли рішення “взяти звіт до відома і розглянути це питання на черговій сесії”. Вперше у депутатського корпусу та голови міськради так очевидно розійшлися думки.

Під час обговорення цього ж питання зачепили тему поліцейського офіцера громади. Детальніше про це Інформатор напише згодом.

Нагадаємо, що 24 січня в Україні закінчується майже тритижневий локдаун. Відповідно учні повинні повернутися до шкіл, зокрема й до переяславських.

Віталій Усик

Нагору