ЖИТТЯ

Як почати вести щоденник: десять корисних порад

Немало людей прагне до контролю власного життя та глибокого самоаналізу. Найкращий варіант – вести записи у щоденнику. Особистий щоденник – річ інтимна, і немає єдиного списку правил, як правильно робити записи. Тим не менш, ми вирішили поділитися з читачами переліком ідей та варіантів ведення щоденника.

Якщо ви дуже хочете, але не знаєте про що писати, почніть з чогось, що вас надихає, наприклад, з улюбленої або актуальної для вас цитати. Десять ідей ведення щоденника пропонує Інформатор.

Напишіть про події минулого дня. Банальна, але влучна порада. Подумайте про все, що сталося за день і випишіть основні події або емоції, які вам запам’яталися. Навіть якщо він був досить звичайним, ви можете здивуватися, які глибокі думки і почуття виникнуть у вас при описі подробиць дня. Описуючи події тижня, що минув, не бійтеся відходити від теми і переходити до будь-яких інших думок. Наприклад, можна написати про важливе завдання, яке вам сьогодні доручили на роботі. Ви задоволені собою після його виконання? Ви шкодуєте, що не виклались на всі сто? Ви переживаєте з приводу коментарів колег?

Зробіть короткий запис про поточні почуттях або настрій. Не заглиблюйтеся в те, чим вони були викликані, а просто зосередьтеся на точному описі того, що вони собою представляють. Потім можна буде використовувати ці почуття і думки в якості підказок для створення докладних записів. Опрацьовуйте одну думку або емоцію за раз і досліджуйте її якомога ширше.
Наприклад, якщо вам сумно, зробіть запис про те, чому ви так почуваєтеся, і розкажіть про будь-які події, які могли цьому посприяти.

Випишіть цитати, які вас надихають і поясніть, що вони означають для вас. Їх можна почерпнути з будь-якого джерела: від відомої людини, з вашої улюбленої книги/фільму або навіть від друга або члена родини. Будь-яка цитата, яку вас надихає, буде чудовою відправною точкою. Занесіть фразу в свій щоденник і відзначте, звідки ви її взяли. Потім поясніть своїми словами, що вона означає для вас. Наприклад, візьмемо слова співачки Бейонсе: “Ти не дізнаєшся, наскільки ти сильна людина, поки не з’явиться шанс це довести”. Напишіть в щоденнику, що ця фраза означає для вас і що вам необхідно для того, щоб вступити на шлях до досягнення конкретної мети.

Детально досліджуйте свої улюблені теми або захоплення. Складіть список улюблених тем або захоплень. Можливо, вам подобається кіно, спорт, їжа, подорожі, мистецтво або мода. Темою може бути що завгодно, що цікавить і надихає вас. Потім виберіть один елемент зі списку і зробіть про нього запис у щоденнику. Наприклад, якщо ви – любитель спорту, напишіть, чому вам подобається певний напрям, а також розкажіть про улюблену команду або особисті цілі (якщо ви самі займаєтеся спортом). Якщо ви любите живопис, напишіть про свої улюблених художників, про стилі живопису, які вас найбільше приваблюють, про останні картини, які ви намалювали і про ідеї для майбутніх картин.

Напишіть дату в кутку або на першому рядку. Можливо, ви не робитимете записи кожен день, тому позначення дати допоможе вам відстежувати, коли відбулася та чи інша подія. Ви вестимете щоденник протягом тривалого періоду часу, а дати допоможуть вам залишатися зібраними, і дадуть можливість відтворити в пам’яті контекст, коли ви повернетеся до написаного в майбутньому. При бажанні поруч з датою можна вказати час, день тижня і місцеперебування.

Пишіть від першої особи, використовуючи Я-речення. Щоденник – це дуже особистий предмет, і, як правило, від нього більше користі, якщо писати в ньому від першої особи. У своєму щоденнику ви вільні робити все, що завгодно! Багато людей вважають, що цей аспект дуже очищує і просвітлює, особливо коли справа доходить до вивчення особистих думок, емоцій і реакцій. Наприклад, можна написати щось на кшталт: “Я переживаю через подорож і перший політ на літаку на цьому тижні. Я відчуваю, що хочу цього і що я готовий, але я так хвилююся, що ледь можу їсти”.

Будьте чесними та відвертими в своїх записах. Багато людей вважають, що ведення щоденника очищує і просвітлює, тому що на його сторінці вони можуть відпустити заборони і по-справжньому бути самими собою. Не соромтеся записувати свої емоції, як позитивні, так і негативні. Пам’ятайте, що ніхто ніколи не побачить ваших записів, тому ви можете щиро писати про що завгодно. Це призначено тільки для ваших очей. Наприклад: “Я заздрю ​​тому, що у Михайла з’явилася нова машина. Я радий за нього, але мені здається несправедливим, що його батьки купили йому машину прямо з салону. Я працюю кожен день після університету, щоб накопичити на старий автомобіль”. Якщо ви боїтеся, що хтось знайде і прочитає ваш щоденник, – ховайте його. Щоденники із замками і захищені паролем цифрові щоденники – ось два найпопулярніші способи захисту конфіденційності. Завдяки чесності при веденні щоденника багато людей прозрівають з приводу своєї особистості і відносин. Будьте відкриті, щоб дізнатися про себе щось нове в міру росту кількості записів.

Не турбуйтеся про граматику і правопис. Ваш щоденник – це безпечне місце для того, щоб випустити пар і поділитися думками без тиску від зовнішнього судження. Пишіть вільно і без обмежень. Правильна граматика і орфографія, а також ідеально прописані фрази не так важливі, як вираження своїх думок і почуттів на папері. Коротко опишіть перші речі, які приходять на думку, коли ви думаєте про минулий день, поточний настрій і будь-які почуття, з якими ви боретеся. Деяким людям простіше вільно писати думки перші кілька хвилин на початку кожного запису.

Вказуйте безліч подробиць, щоб відобразити моменти в часі. Щоденники допомагають зберегти думки і почуття в міру їх виникнення. Записуйте події відразу після того, як вони відбуваються, коли деталі ще свіжі в пам’яті. Оскільки спогади можуть стати ненадійними, особливо з плином часу, запис точних деталей допоможе вам запам’ятовувати моменти більш вірогідно. Детальний опис підходить не всім, тому не вважайте себе зобов’язаним писати довгі, багатослівні пропозиції. Якщо вам легше висловлювати свої емоції короткими фразами або навіть в тезах, не соромтеся робити це.

Використовуйте ілюстрації, якщо віддаєте перевагу малюванню. Деяким людям простіше передати свої думки і емоції через малюнок, а не лист. Якщо ви з більшою ймовірністю будете дотримуватися розкладу, роблячи малюнки або ескізи, не соромтеся використовувати й цей підхід! Скетчі або начерки також корисні, коли немає часу робити записи, але хочеться зафіксувати якийсь момент.

Нещодавно ми публікували топ десять книг від сучасних українських авторів. Вільний час можна провести з користю. Зокрема, прочитати книгу від класного письменника.

Юлія Кравченко

Нагору