ЖИТТЯ

У Переяславі музейники заготовляють очерет, потрібно перекрити клуню

21 січня співробітники НІЕЗ “Переяслав” почали збирати очерет, щоб у майбутньому перекрити будівлі в музеї просто неба. На цю справу зазвичай витрачають 2-3 дні.

Журналісти Інформатора приєдналися до музейників. На річці Броварка біля села Пологи-Яненки поспілкувалися з тими, хто долучився до цієї справи. Як зазначив гендиректор НІЕЗ Олексій Лукашевич, співробітники заповідника заготовляють очерет фактично щороку. Це, можна сказати, традиція, яка триває десятиліттями. Але за останні два роки через несприятливі погодні умови не вдавалося зібрати достатню кількість очерету.

– У минулому році була тепла зима, а також на лузі, де ми зараз перебуваємо фактично стояла вода. У цьому році певний період було похолодання і завдяки цьому вдалося виїхати на кілька днів. За цей час на цьому лузі можна зібрати до чотирьох тисяч кулів очерету. Для перекриття однієї невеликої хати потрібно близько двох тисяч кулів, – розповідає Олексій Лукашевич. – На сьогоднішній день у нас один із найпроблематичніших об’єктів – це клуня із села Петрівці у музеї просто неба. Бо для її перекриття потрібно 6-7 тисяч кулів очерету. Це багато, але сподіваємось, що ми встигнемо заготовити і вкриємо клуню.

– Машина, якою збирають очерет, – італійська, перероблена під косіння очерету (взагалі вона повинна косити пшеницю, ячмінь). Машина ця у нас з 2014 року, – розповідає Сергій Убоженко, начальник господарчого відділу, він же й працював на машині.

Смажена картопелька на вогні – дуже смачно

Співробітники музею на обіді

Олексій Лукашевич, гендиректор НІЕЗ “Переяслав”

Знаряддя, яким зав’язують кулі очерету

Машина, якою збирають очерет, – італійська

Машина для збирання очерету в дії

Сергій Убоженко, начальник господарчого відділу

Кулі очерету

Завантаження очерету в машину

Сергій Болілий, завідувач відділення збереження експозиції

Раніше Інформатор повідомляв, що у зв’язку з локдауном із 8 до 24 січня з-поміж музеїв Переяслава відвідувачів приймають лише в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини (музей просто неба). Він відкритий для прогулянок територією без супроводу екскурсоводів, але з послугами аудіогідів.

Оксана Симоненко

Фото та відео: Андрій Дударь

Нагору