ГРОШІ

Як Переяслав пережив локдаун: розповідають підприємці та керівники закладів

Із 8 до 24 січня в Україні діяв локдаун. Багато підприємців через це не могли працювати, тож втратили гроші.

Під час локдауну, запровадженого Кабінетом міністрів України з 8 до 24 січня (включно), була заборонена робота кафе, барів та ресторанів (дозволялося тільки на винос і в режимі доставки), проведення будь-яких масових, розважальних, спортивних і соціальних заходів, робота музеїв. Також не могли працювати спортзали, фітнес-центри, басейни. Непродовольчі ринки були зачиненими. Інформатор поцікавився у деяких переяславських підприємців та керівників закладів, як вони пережили період локдауну.

Андрій (прізвище не назвав), керівник кафе “Пундики”:

– “Пундики” зачинилися взагалі на локдауні. Коли запроваджували локдаун навесні, ми спробували працювати на винос, доставкою, але це було нерентабельно, тому цього разу зачинилися взагалі. Якщо за сто відсотків брати суму, яку заклад приносив раніше, то під час локдауну він приносив нуль. Фінансову підтримку робітники отримували, але не в повній мірі, в якій отримували, коли працювали. Якщо знову заборони наберуть чинності, ми, мабуть, не будемо працювати на винос. У нас у “Пундиках” люди хочуть сісти і з’їсти тарілку борщу. Сісти! Не взяти з собою на винос і десь їсти його поза кутками з лоточком, а сісти за столик у нормальних умовах, як нормальна людина.

Людмила Борисенко, тренерка у тренажерному залі “Fitness room”:

– Весь цей період просиділа вдома без роботи. Лише інколи ми, тренери, ходили до залу, щоб займатися. Втратила дохід за пів місяця, скасувалося близько 40 тренувань. А от за оренду слід було платити стільки ж, як до жорсткого карантину.

Нонна (прізвища не назвала), співвласниця магазину “МЕБЛІ”:

– Бізнес падає, тому що немає ніяких продажів і доходів, а оренду оплачувати потрібно. Ми були зачинені, а меблі це такий бізнес: якщо двері відкриті, значить клієнти приходять. Після Нового року в нас замовлень трішки менше, але мінімум 30 тисяч гривень ми могли б заробити за час локдауну. Ми думали про інтернет-магазини, але створення сайтів коштує дуже дорого. Плануємо, але це буде пізніше.

Ірина Чверенчук, завідувачка магазину одягу “Сезон”:

– Ми повністю були зачинені. Дохід був нульовим. Наші працівники оформлені офіційно і, згідно з трудовим договором, вони мають право на заробітну плату два рази на місяць, тому аванс був. У нас зараз є інтернет-магазин, є сайт під назвою “Смарт Сезон”, він працює в нас уже не один місяць.

Людмила Намоченко, власниця магазину іграшок “Капітошка”:

– Під час локдауну сиділи вдома та працювали онлайн адресною доставкою. Доходів практично не було, вистачало тільки на те, щоб сплатити податки. Оскільки я працюю на себе (близько 20 років), локдаун приніс тільки негатив та фінансові збитки.

Руслана Лисиця, власниця магазину “Тканини плюс”:

– Дуже погано пережили локдаун, оскільки податки потрібно платити, а гроші треба десь брати. До того ж ми відкрились нещодавно і про нас мало хто знає. Доставку не робили, тому що не вигідно, більше на пальне витратимо. А також на тканину потрібно дивитись та вибирати, дистанційно це зовсім не те.

Людмила Деменко, бухгалтерка магазину “Технобуд маркет”:

– Протягом локдауну ми були зачинені, доходи дуже сильно впало. Дещо допомогло те, що можна було доставити товар, але цим мало хто користується. Це робили для того, щоб не втрачати навіть ту малу кількість покупців.

Нагадаємо, що Інформатор вже розповідав, які обмеження діють у Переяславі з 25 січня після локдауну. Читайте їх за посиланням.

Юлія Кравченко, Оксана Симоненко

Нагору