Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

28 січня: який сьогодні день

Сьогодні світ відзначає низку цікавих свят. 28 січня також відбулося багато важливих подій. Наприклад, саме в цей день у 1820 році експедиція на кораблях “Схід” та “Мирний” під командуванням Фадея Беллінсгаузена та Михайла Лазарева відкрила Антарктиду.

А в 1992 році національний синьо-жовтий стяг Верховна Рада затвердила прапором України. Детальніше розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День поп-арту. Після трагічної смерті Мерилін Монро екстравагантний американський художник Енді Уорхол приступив до роботи над своїм новим арт-проєктом, який в майбутньому стане символом нового напряму в мистецтві. У цій картині, яку художник завершив вже через кілька місяців, було укладено бачення Уорхола непостійного, контрастного життя Монро. Через багато років популярне британське видання складе список п’ятисот видатних робіт сучасного мистецтва, в якому полотно американського художника посяде третє місце. Його будуть багаторазово копіювати, хоча більшою популярністю стане користуватися ліва яскрава частина. У цьому унікальному стилі молоді художники почнуть створювати свої роботи. Саме полотно Уорхола потрапить в експозицію знаменитої лондонської галереї Тейт, в якій зібрана найбільша в світі колекція британського мистецтва. Диптих з Мерилін Монро стане символом нового напряму в мистецтві, яке буде схилятися перед масовою культурою під назвою поп-арт.

Міжнародний день конструктора “Лего”. Компанія зуміла створити продукт, орієнтований на різні вікові категорії, без жорсткої прив’язки до статі дитини, хоча в сучасному каталозі ЛЕГО існують окремі серії, призначені для хлопчиків і дівчаток. Продукція компанії зберігає протягом усієї своєї історії незмінно високий стандарт якості, який відрізняє конструктори ЛЕГО від аналогів і підробок. Для більшості дітей ЛЕГО – це цікавий, дуже часто бажаний подарунок, викликає незмінно захоплені емоції і приносить радість.

Іменини у Олени, Михайла, Івана, Павла, Прохора.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1820 — російська експедиція на кораблях “Схід” та “Мирний” під командуванням Фадея Беллінсгаузена та Михайла Лазарева відкрила Антарктиду.

1919 — у Чехословаччині засновано Університет Масарика.

1920 — виставою В. Винниченка “Гріх” у Вінниці відкрився Український драмтеатр імені Івана Франка (тепер Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка).

1921 — у Парижі відкрили символічний монумент Невідомому солдату (пам’ятник воїнам, загиблим у Першій світовій війні) у вигляді Тріумфальної арки.

1929 — у Відні відбувся Перший конгрес українських націоналістів, на якому оголошено про створення ОУН та обрано її керівництво.

1958 — компанія Lego запатентувала вигляд деталей конструктора.

1986 — через 73 секунди після старту, який транслювався в прямому телеефірі, над мисом Канаверал вибухнув американський космічний човник “Челленджер”.

1990 — у Бухаресті відбулися продемократичні демонстрації з вимогами усунення всіх колишніх комуністів від влади та звільнення тимчасового президента Румунії Ілієску з його посади.

1992 — національний синьо-жовтий стяг Верховною Радою України затверджено Державним Прапором України.

2003 — у ході зустрічі президентів Росії та України Володимира Путіна і Леоніда Кучми підписано Договір про російсько-український державний кордон.

2010 — тодішній президент України Віктор Ющенко указом про вшановування учасників боротьби за незалежність України у XX ст. визнав воїнів УПА учасниками боротьби за незалежність України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1887 — Артур Рубінштейн (помер в 1982), польсько-американський піаніст.

1912 — Джексон Поллок (помер в 1956), американський художник-абстракціоніст (автор картин “Осінній ритм” і “Сині стовпи”).

1935 — Леонід Грабовський, український композитор.

1951 — Леонід Каденюк (помер в 2018), український космонавт.

1955 — Ніколя Саркозі, президент Франції (2007-2012).

1959— Френк Дарабонт, американський кінорежисер, тричі номінант на премію “Оскар” (зняв фільми “Зелена миля”, “Втеча з Шоушенка”).

1981 — Елайджа Вуд, американський актор (прославився ролями у стрічках “Володар кілець”, “Хоббіт: Несподівана подорож”).

Юлія Кравченко

Нагору