ЖИТТЯ

31 січня: який сьогодні день

31 січня світ відзначає небагато свят, тим не менш є декілька цікавих подій. Цього дня народилося немало видатних особистостей. Найяскравші сьогоднішні іменинники – музиканти: Франц Шуберт, Рузвельт Сайкс, Маріо Ланца, Філіп Ґласс та Джастін Тімберлейк.

Подробиці про цей день розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день ювеліра. Ці талановиті майстри створюють шедеври, які заслуговують на шанобливе ставлення. Лише уявіть — зі шматка необробленого металу, каміння виходять абсолютно дивні витвори мистецтва. І це не дивлячись на те, що в світі існує всього 8 дорогоцінних металів: золото, срібло, платина, паладій, родій, рутеній, іридій і осмій.

День “Надихни своє серце мистецтвом”. Мистецтво з’явилося так давно, як існує людська цивілізація. Виявлені археологами артефакти мистецтва належать до кам’яного віку. А згодом з’явилися різні напрямки мистецтва: образотворче, виконавче, медіа-мистецтво, літературне і ще чимало напрямків, які приносять задоволення людині, дають їй можливість самовиражатися і знаходити однодумців. Сам термін “мистецтво” належить до широкого спектру людської діяльності, результатом якої є створення чогось прекрасного. А воно в свою чергу оцінюється естетичною силою.

Міжнародний день зебр. Свято з’явилося за ініціативи природоохоронних організацій, зокрема, Смітсонівського національного інституту зоології та природоохоронної біології. Завдання Міжнародного дня зебри – сприяти збереженню цих унікальних тварин.

Іменини сьогодні святкують Максим, Афанасій, Кирило, Марія, Олександра, Євгеній, Дмитро, Сергій, Ксенія, Володимир, Михайло та Микола.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1729 — у Стамбулі видали першу надруковану арабським шрифтом книгу — тлумачний словник, який і досі вважається одним з найпопулярніших.

1734 — російська імператриця Анна видала таємний указ “Про шлюби малоросів”.

1747 — у Лондоні відкрилася перша клініка з лікування венеричних захворювань — госпіталь Lock.

1893 — у Патентному бюро США реєструють торгову марку Coca-Cola.

1941 — створено Київську кіностудію науково-популярних фільмів (з 1954 р. — Київнаукфільм).

1943 — оточена під Сталінградом німецька 6-а Армія капітулювала разом з генерал-фельдмаршалом Ф. Паулюсом.

1950 — Президент США Гаррі Трумен публічно оголосив про підтримку проєкту розробки водневої бомби, зброї, яка теоретично в сотні разів потужніша, за атомні бомби, скинуті американцями на Хіросіму та Нагасакі під час Другої світової війни.

1958 — здійснено запуск першого американського штучного супутника Землі “Експлорер-1”, котрий встановив наявність навколоземного радіаційного поясу.

1961 — США провели запуск космічної ракети з шимпанзе на борту. Ракета на швидкості 8000 км/год. піднялася на висоту 250 км над Землею. Шимпанзе повернулася на Землю без ушкоджень.

1999 — науковці з університету Алабама (США) одержали, на їхню думку, неспростовні докази того, що вірус СНІДу бере свій початок у Африці, походить від шимпанзе і вперше перейшов до людей близько 50 років тому.

2000 — поблизу острова Анакапа сталася авіаційна катастрофа лайнера McDonnell Douglas MD-83 авіакомпанії Alaska Airlines, в якій загинуло 88 осіб.

2009 — у Кенії принаймні 113 людей загинули й понад 200 осіб отримали поранення внаслідок займання розлитої нафти в районі міста Моло.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1797 — Франц Шуберт (помер у 1828), австрійський композитор, автор близько 600 романтичних пісень і балад, 9 симфоній, 20 фортепіаних сонат (“Незакінчена симфонія”, “Зимовий шлях”, “Форель”, “Лісовий цар”).

1876 — Олександр Динник (помер у 1950), український вчений у галузі механіки та теорії пружності.

1896 – Софія Яновська (померла в 1966), математик, філософ, педагог, основоположник радянської школи філософії математики.

1906 — Рузвельт Сайкс (помер у 1983), американський блюзовий музикант.

1911 – Ванга (померла в 1996), болгарська ясновидиця.

1919 – Джекі Робінсон (помер в 1972), американський бейсболіст, громадський діяч.

1921 — Маріо Ланца (помер у 1959), американський оперний співак (тенор) та актор італійського походження.

1937 — Філіп Ґласс, американський композитор, автор опер, симфоній, фортепіанної і електронної музики; до його творів належать опери “Ейнштейн на пляжі”, “Сатьяґраха”, “Ехнатон”.

1938 – Беатрікс, королева Нідерландів (помер у 1980).

1952 – Надя Рушева (померла в 1969), радянська художниця-вундеркінд.

1981 – Джастін Тімберлейк, американський співак і актор, знімався в фільмі “Секс по дружбі”.

1982 – Олена Папарізу, грецька співачка, переможниця “Євробачення-2005”.

Юлія Кравченко

Нагору