Переяслав Перейти на сайт

Як менше сидіти в соцмережах: п’ять корисних порад

Сьогодні соціальні мережі є важливою частиною нашого життя: це і комунікації, і розваги, і робочі процеси. Тим не менш, бувають моменти, коли стрічки соцмереж забирають занадто багато часу. Якщо вам це знайомо, зверніть увагу на підібрані нами поради.

Інформатор розкаже, як саме можна обмежити час у соцмережах.

Відстежуйте час, проведений в соціальних мережах. Ви можете відчувати, що проводите занадто багато часу в соціальних мережах, але скільки це – занадто багато? Скільки вам потрібно урізати? Є багато додатків на смартфон для всіх основних платформ. RescueTime – це додаток для всіх основних платформ, який відстежує кількість часу, що ви проводите на різних сайтах і в різних додатках. Він також може блокувати сайти, які вас відволікають. Однак, Apple обмежує можливість відстеження на своїх мобільних пристроях, тому вам може знадобитися використовувати окремий інструмент для цього. В iOS є вбудований інструмент Screen Time, який відстежує, скільки часу ви проводите на своєму iPhone, включаючи точну кількість хвилин в різних додатках. На головному екрані проведіть пальцем вправо, щоб знайти його. Google має аналогічну функцію на деяких своїх телефонах під назвою Wellbeing. Є й інші сторонні додатки для Android.

Використовуйте розширення для блокування соціальних мереж. На комп’ютерах і ноутбуках одним з найкращих інструментів, які можна використовувати для обмеження використання соціальних мереж, є розширення для браузера, що блокує доступ до вибраних вами сайтів. Деякі з них також відстежують час на сайтах і в додатках. Є також інший спосіб заблокувати веб-сайти – зробити це через домашній маршрутизатор. Як правило, там є розділ для фільтрації доменів. Якщо ви заблокуєте основний веб-сайт, такий як Facebook.com, жоден веб-браузер у вашій мережі не зможе відкрити будь-які сторінки на Facebook. RescueTime, про який ми згадували вище, має функцію для преміум-користувачів, яка блокує низку веб-сайтів. Вона називається FocusTime і визначає, які сайти відволікають вас на основі вашої попередньої історії. Коли ви включаєте FocusTime, він блокує всі ці сайти на певний період часу. Ви можете перевизначити будь-який сайт, який додаток визначив неправильно. Кілька розширень браузера пропонують функцію тимчасового блокування. Наприклад, StrictWorkflow (безкоштовно для Chrome) блокує вас від сайтів, які ви вибираєте щоразу, коли переходите до етапу цілеспрямованої роботи, клацаючи значок на панелі браузера. StayFocusd дозволяє вам постійно блокувати сайти або встановлювати денні обмеження для різних сайтів. Також дозволяє блокувати домени, шляхи або сторінки і навіть певний вид вмісту в домені, наприклад, відео.

Активуйте обмеження часу в мобільних додатках. Мобільні додатки для Facebook і Instagram також мають функцію відстеження часу. Ця функція відстежує, скільки хвилин в день ви використовуєте кожне з додатків, і дає вам середньодобове значення. Вони також мають необов’язковий ліміт часу, який ви можете встановити на те, скільки часу ви хочете витрачати на додаток в день. Коли ви досягнете межі, повідомлення в додатку повідомить вам про це.

Дотримуйтесь “цифрової суботи”. Замість того, щоб обмежувати використання соціальних мереж кількома хвилинами в день, чому б не спробувати повністю відключати їх на певний період щотижня? Іншими словами, дотримуйтесь цифрового суботнього дня. Подібно релігійної суботи, цифровий суботній день – це період часу, протягом якого ви виключаєте певні речі, щоб зосередитися на інших. Наприклад, ви можете відмовитися від використання всіх соціальних мереж або всього Інтернету у вихідні, щоб зосередитися на сім’ї, відпочинку тощо.

Вимкніть сповіщення. Кожен повинен налаштувати хоча б деякі повідомлення, і якщо ви намагаєтеся керувати використанням соціальних мереж, вам безумовно слід це зробити. Вимкніть звукові повідомлення для додатків соціальних мереж, які приносять вам дискомфорт. Також відключіть значки і банери. При наступному вході в додаток або на сайт ви побачите всі ваші нові повідомлення.

Нагадаємо, нещодавно ми відібрали десятку найпопулярніших публікацій Інформатора у січні. Ви читали про злодіїв, ДТП, незадовільну роботу поліції.

Юлія Кравченко