Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

У Переяславі дітей навчають фелтінгу: що це таке

Юлія Аврамич із Переяслава проводить заняття з фелтінгу від Клубу юних моряків, займаються в приміщенні ЗОШ №5 . Разом із дітьми вона створює дивовижні іграшки.

Фелтінг – це техніка створення з непряденої вовни іграшок, взуття, одягу і різних декоративних предметів. Детальніше про вироблення іграшок Інформатор дізнався на занятті у Юлії Аврамич.

Про старт

– Раніше я працювала за сумісництвом в НЦК “Зустріч” художником-оформлювачем. А потім вирішила, що присвячуватиму час тільки дітям, розвивати гурток та залишилась на одній роботі. Займаюсь фелтінгом уже п’ять років, до цього робила іграшки, ще коли була студенткою у нашому університеті на педагогічному факультеті.

Про гурток

– На гуртку ми займаємось позашкільною освітою діток нашого міста. Наразі маємо три групи та на гурток запрошуємо дітей, починаючи з другого класу. Також на заняття можуть приходити учні і старших класів, якщо є бажання та вільний час. Найбільше на створення іграшок надихають мене діти, вони дуже люблять фантазувати та легко придумують, яку іграшку хочуть зробити. Я завжди дітям говорю, щоб вони малювали перед тим, як робити виріб.

Фелтінг налічує декілька технік, а саме сухе та вологе валяння. Для вологого валяння у нас ще не адаптований клас. Багато хто займається цією справою професійно за кордоном (Німеччина, Росія). Майстри розвивають це заняття у напрямку декоративного мистецтва: виготовлення різних побутових речей, прикрас тощо. А ми поки займаємось тільки виробленням декоративних іграшок. На заняття можна прийти з понеділка по четвер.

Що для цього треба?

– Іграшки складаються із натуральної вовни тварин, це може бути вовна овець, верблюдів, кіз. Тварину стрижуть, потім цю шерсть вичісують, вибілюють, якщо це потрібно. В Україні з цим процесом можна зіткнутись, якщо навідатись до майстрів, які займаються ткацтвом із натуральної вовни та побачити всю технологію наживо. Ми з дітьми беремо шерсть, яка вже пофарбована і працюємо з нею.

Матеріали закупляємо оптом в інтернеті, на це все витрачаються батьки. Ми приносимо на заняття мішок вовни та працюємо з нею без обмежень. Це не дуже великі гроші – 50-100 гривень на рік. На вироблення однієї іграшки часу йде по-різному. Наприклад, якщо дитина хоче зробити маленьку мишку, то той, хто зрозумів технологію, в кого гарно виходить, зацікавлений зробити іграшку, може встигнути зробити виріб за 45 хвилин (1 урок). Є діти, які старанніше та усвідомлено роблять, то довше.

Як зробити іграшку вдома?

Для того, щоб виготовити іграшку вам знадобиться: 

  • вовна
  • синтепон
  • спеціальна голка для валяння
  • звичайна кухонна губка

Процес виготовлення: 

  1. Виріб повинен складатись із простих геометричних фігур (коло, трикутник, квадратик, краплина).
  2. Беремо синтепон, голку для валяння, вона зі спеціальними насічками. Використовуємо 36 розмір голки для того, щоб збивати форму. Якщо у вас уже є готовий виріб і ви хочете його відшліфувати, візьміть голку розміру 40.
  3. Накладаєте синтепон на губку.
  4. Робите із синтепона за допомогою голки тверду кульку, а потім берете трохи вовни, прикладаєте до заготовки (кульки) і починаєте привалювати її до кульки. З голкою треба бути дуже обережним.
  5. Наслоювати вовну треба без пробілів. Далі вироблюєте інші деталі іграшки та вбиваєте до основи.

Вчителька допомагає діткам зробити іграшки

“Це я зробила сама”

Для вироблення нам потрібні кухонна губка, спеціальна голка та синтепон

Процес створення іграшки

Привалювання вовни до кульки синтепону

Шліфуємо голкою уже виготовлену іграшку

Частина іграшки вже готова

Нагадаємо, що сьогодні соціальні мережі є важливою частиною нашого життя: це і комунікації, і розваги, і робочі процеси. Тим не менш, бувають моменти, коли стрічки соцмереж забирають занадто багато часу. Якщо вам це знайомо, зверніть увагу на підібрані Інформатором поради.

Оксана Симоненко

Фото та відео: Андрій Дударь

Нагору