ЖИТТЯ

5 лютого: який сьогодні день

5 лютого не славиться надто важливими святами, але декілька приводів для святкування все ж є. День народження цього дня відзначають знамениті футболісти — Неймар та Кріштіану Роналду. Також саме 5 лютого 2009 року, отримавши викуп 3 млн 200 тис. доларів, сомалійські пірати відпустили судно “Фаїна”, у складі екіпажу якого було 17 українців. Судно перебувало у полоні з 25 вересня 2008 року.

Більше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День ерудита. Ерудит — це своєрідний статус або звання, що належать людині начитаній, з різнобічними знаннями та інтересами. Безпосередньо це не пов’язано з освітою та наявним дипломом. Ерудит зовсім не обов’язково навчається у виші або блискуче закінчив його. Просто він багато читає і має широкий кругозір, і це — результат власних, самостійних зусиль, прагнення до саморозвитку. День ерудита поки не увійшов в загальноприйнятий календар свят, але неофіційно відзначається 5 лютого. Мета його проведення — підвищити інтерес населення до отримання різнобічних знань, самовдосконалення та самоосвіти.

Всесвітній день Нутелли. Бренд “Nutella” відомий у всьому світі і надпопулярний передусім серед дітей. Американка Сара Россо — блогерка, яка проживає в Італії, запропонувала провести 5 лютого 2007 року Всесвітній день Нутелли. Ініціатива була підхоплена мільйонами шанувальників цього смачного продукту. Нутелла — шоколадно-горіхова паста родом з Італії. У 1946 році кондитер і власник пекарні П’єтро Ферреро почав виробляти шоколадні батончики м’якої консистенції. Справа в тому, що ввезення какао в Італію в перші повоєнні роки було обмежене. Це підштовхнуло П’єтро Ферреро використовувати на додаток до какао-масла новий інгредієнт, яким стали обсмажені і перемелені лісові горіхи. М’які шоколадно-горіхові батончики припали до смаку місцевим дітям і стали користуватися великим попитом. Одного разу приготоване і залишене на ніч замовлення, в яке було вкладено велику кількість сімейних коштів, розтануло від спеки. Тому П’єтро Ферреро вирішив проблему наступним чином: він став намазувати шоколадно-горіхові батончики, що розтанули на тонкі скибочки хліба, який різала в цей момент його дружина. На святі Ферреро пригощав гостей бутербродами з шоколадно-горіховим кремом. Жалюгідна, на перший погляд, спроба кондитера врятувати становище обернулася черговою перемогою.

Іменини в цей день святкують Геннадій, Климент, Іван, Володимир та Катерина.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1494 — укладено “вічний мир” між великими князями Литви й Московії — Олександром Ягеллончиком та Іваном III, що завершив литовсько-московську Прикордонну війну 1492-1494 років.

1585 — у Львові засновано Успенське ставропігійське братство.

1861 — у Філадельфії (США) Коулмен Селлерс запатентував кінематоскоп.

1904 — війська США покинули Кубу після шести років окупації. Президент Республіки Куба Томас Пальма подякував американцям за дружбу.

1913 — у Львові у залі Українського народного дому всі українські академічні товариства (“Академічна поміч”, “Український студентський союз”, “Академічна громада”, “Основа”, “Бандурист”, “Медична громада”, “Кружок правників” та інші) влаштували великий академічний бал.

1918 — у Києві на засіданні Ради народних міністрів УНР ухвалено план організації реєстрового “Вільного козацтва” в Україні, яке мало здійснювати внутрішню охорону повітів, та проєкт закону про громадські роботи.

1924 — радіо ВВС почало передавати з Гринвіцької обсерваторії сигнали точного часу.

1926 — збройний напад на радянських дипкур’єрів Т. Нетте (вбитий) та І. Махмасталя (поранений) на території Латвії. День пам’яті дипкур’єрів, що загинули під час виконання службових обов’язків.

1928 — німецький хімік Адольф Віндаус уперше синтезував вітамін D, брак якого спричиняє рахіт.

1935 — у Нью-Йорку організатори професійного боксу прийняли рішення, що двобої за чемпіонське звання не можуть тривати більше 15 раундів.

1936 — на екрани США вийшов новий фільм Чарлі Чапліна “Нові часи”.

1946 — набув чинності “Договір між СРСР і Польською Республікою про радянсько-польський державний кордон”.

1952 — Нью-Йорк став першим містом світу, де почали використовувати триколірні світлофори.

1956 — завершилися VII Зимові Олімпійські ігри на італійському курорті Кортіна д’Ампеццо.

1982 — через польські події уряд Великої Британії запровадив економічні санкції проти СРСР.

1986 — в СРСР прийнято постанови про створення кооперативів у сфері споживання, громадського харчування та послуг.

1991 — столиця Киргизії, що 65 років носила ім’я Фрунзе, перейменована в Бішкек.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Норвегією.

1998 — у Сімферополі вибухом смертельно поранений заступник голови Ради міністрів Криму Олександр Сафонцев.

1999 — Майк Тайсон, колишній чемпіон світу з боксу серед професіоналів, одержав рік тюрми за побиття двох людей, машина котрих зіткнулася з автомобілем Тайсона. Боксер відсидів лише 3,5 місяця.

2009 — отримавши викуп 3 млн 200 тис. доларів, сомалійські пірати відпустили судно “Фаїна”, у складі екіпажу якого було 17 українців. Судно перебувало у полоні з 25 вересня 2008 року.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1840 — Хайрем Стівенс Максим (помер в 1916), американський конструктор зброї, винахідник кулемета “Максим”.

1878 — Андре Сітроен (помер в 1935), французький інженер і промисловець, творець відомої автомобільної компанії.

1914 — Вільям Сьюард Берроуз (помер в 1997), американський письменник, есеїст, представник біт-покоління (автор твору “Голий сніданок”).

1971 — Сара Еванс, американська кантрі-співачка та авторка пісень.

1985 — Кріштіану Роналду, португальський футболіст.

1992 — Неймар, бразильський футболіст, нападник збірної Бразилії з футболу та французького “ПСЖ”.

Юлія Кравченко

Нагору