ЖИТТЯ

11 лютого: який сьогодні день

11 лютого — досить насичена подіями, святами та днями народження дата. В цей день жінки-науковиці відзначають професійне свято. Крім того, історія говорить що саме 11 лютого всесвітньо відомий письменник Микола Гоголь кинув у вогонь рукопис другого тому “Мертвих душ”.

День народження сьогодні відзначає відома співачка Келлі Роуленд та акторка світового масштабу Дженніфер Еністон. Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Наука і гендерна рівність – невід’ємні елементи процесу досягнення цілей розвитку, включаючи ті, які викладені в Порядку денному сталого розвитку до 2030 року. За останні 15 років світове співтовариство досягло значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат у науку. Незважаючи на це, вони досі стикаються з обмеженнями у цій сфері.

Всесвітній день хворого. У 1991 році Іоану Павлу II був поставлений діагноз хвороба Паркінсона, про яку наука дізналася значно пізніше. Примітно те, що Папа Римський встановив Всесвітній день хворого через рік після звістки про свій діагноз. Вперше цей День відзначили 11 лютого 1993 року. Дата була обрана в зв’язку з тим, що католики всього світу здавна відзначають 11 лютого день хворого. Саме в цей день у французькому містечку Лурд багато століть тому відбулася поява Богоматері. Свята Діва, Лурдська Богоматір, зцілила стражденних, ставши таким чином символом рятівниці хворих.

Іменини сьогодні святкують Герасим, Ігнатій, Роман, Дмитро, Костянтин та Іван.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1826 — математик Микола Лобачевський публічно повідомив про створення неевклідової геометрії Лобачевського.

1830 — створено Малоросійську комісію з виробництва цукру.

1852 — Микола Гоголь кидає у вогонь рукопис другого тому “Мертвих душ”.

1889 — ухвалено конституцію Японії, згідно з якою створено двопалатний парламент, але верховна влада залишилася за імператором.

1894 — загальні збори у Львові започаткували народження першого українського молодіжного спортивного товариства “Сокіл”.

1922 — у Торонто (Канада) оголошено про відкриття інсуліну.

1945 — у Лівадії (Крим) завершилася Ялтинська конференція — вершинна дипломатична зустріч лідерів США, Великої Британії й СРСР з метою вирішення питань закінчення Другої світової війни та повоєнного ладу.

1949 — менору затвердили як герб Ізраїлю.

1950 — ЦК КП(б)У ухвалив постанову про журнал “Дніпро”, в якій були трафаретні звинувачення в антинародності, формалізмі тощо.

1953 — прем’єра мультфільму Волта Діснея “Пітер Пен”.

1963 — у Києві розпочалася конференція з питань культури української мови. Її учасники звернулися до найвищих органів державної влади з вимогою надати українській мові статус державної.

1964 — “The Beatles” дали свій перший концерт у Вашингтоні.

1965 — одруження Рінго Старра (на весіллі були присутні Джон Леннон і Джордж Гаррісон).

1989 — відбулася установча конференція Товариства української мови імені Тараса Шевченка (тепер — Всеукраїнське товариство “Просвіта” імені Тараса Шевченка).

1992 — Республіка Ботсвана визнала незалежність України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1898 — Лео Силард (помер в 1964), американський фізик, один з творців першого ядерного реактора.

1925 — Вірджинія Джонсон (померла в 2013), американський сексолог, дослідник.

1969 — Дженніфер Еністон, американська актриса.

1977 — Майк Шинода, вокаліст, гітарист, клавішник, MC і один із засновників груп Linkin Park і Fort Minor.

1981 — Келлі Роуленд, американська R&B-співачка, актриса, авторка пісень.

1983 — Рафаел Ван дер Варт, нідерландський футболіст.

Юлія Кравченко

Нагору