ЖИТТЯ

Публічна бібліотека в Переяславі вже працює: чому вона стане сучаснішою

Публічна бібліотека в Переяславі розпочала свою роботу 10 лютого. Тут є багато сучасних книжок та літератури для дітей.

У Переяславі з 10 лютого почала працювати публічна бібліотека. Вона розміщується на вул. Сковороди, 60, де раніше була районна бібліотека. Має сім філій у селах Переяславської громади. Наразі працює за таким графіком: понеділок – четвер з 9:00 до 18:00, п’ятниця з 9:00 до 17:00 без перерви. А вже з 1 березня культурні послуги закладу будуть додатково доступні ще й у суботу з 9:00 до 14:00, вихідний – неділя.

Тетяна Майстренко, яка донедавна очолювала Централізовану бібліотечну систему, перемогла в конкурсі на заміщення посади директора Переяславської публічної бібліотеки. Розповіла Інформатору про роботу новоствореного закладу.

Що змінилося в нашій бібліотеці після того, як вона стала “Переяславською публічною бібліотекою”? 

— Не дивлячись на прихід  інформаційних технологій, бібліотеки, як і раніше, користуються попитом. Бібліотеки ніколи не зникнуть. Бо в них не просто видають книжки, тут вчаться систематизувати знання. Останнім часом книгозбірні все більше перетворюються на місце для спілкування, проведення цікавого дозвілля, для навчання і презентації книг.

Переяслав-Хмельницька ЦБС, як заклад районної власності, за рішенням районної влади, ліквідовано, а нині діючий КЗ “Переяславська публічна бібліотека” створений за рішенням сесії Переяславської міської ради від 24 грудня 2020 року. З моменту відкриття ми відчули підтримку та увагу від органу управління (відділ культури і туризму) та засновника (міської ради). Було частково замінено меблі у читальній залі (комп’ютерні столи, стільці). Також нам передали комп’ютери для користування відвідувачам, професійний копіювальний пристрій.

Чи багато у вас читачів?

— Значимість нашої роботи ми відчули, коли був карантин. Багато дзвінків, запитів, люди не могли дочекатися, щоби прийти до бібліотеки. Сьогодні робота з читачами пред’являє до бібліотекарів певні вимоги: контактність, товариськість, емоційність, вміння розуміти і слухати. За показниками роботи 2020 року читачами бібліотеки у Переяслав із дорослого населення є 2676 осіб, відвідувачі дитячого віку – 3335 осіб.

Скільки бібліотекарів працює у вас?

— Працівників Переяслав-Хмельницької ЦБС звільнили у зв’язку з ліквідацією організації. Кадрова оптимізація проходила дуже болісно, на жаль, не всі бібліотечні фахівці працевлаштовані. Зараз у штаті 9 бібліотечних фахівців, у сільських бібліотеках-філіях працюють 8 бібліотекарів.

Який у вас план розвитку публічної бібліотеки?

— Час іде, суспільство активно розвивається, інформаційний “бум” поглиблюється і від бібліотек вимагають нового значення, запровадження новітніх технологій та інноваційних форм роботи. Дуже хотілося, щоб в майбутньому це було нове приміщення із сучасним яскравим інтер’єром, зручними столами для читання, комп’ютерним класом, зоною для перегляду фільмів та відеоігор для підлітків, ігровою кімнатою для малечі, щоб функціонувало соціальне чи бібліо-кафе. Ми мріємо про оснащені необхідною технікою зали для лекцій, зустрічей та семінарів. Щоб відповідати сучасним стандартам бібліотечної діяльності, з часом плануємо створити електронний каталог, електронний читацький квиток та формуляр. Завдяки доступу до Інтернету можна організувати правові консультації, зокрема, з питань пенсій, соціального захисту, довідки щодо годин прийому, телефонів, адрес медичних закладів тощо.

А поки що працюємо над заходами згідно з календарним планом роботи бібліотеки. Для прикладу, днями провели засідання літературної студії “Дитинець”, а в день іменин Лесі Українки запросимо молодь до літературного квесту, аби підвищити рівень лесезнавства та відкрити нові грані мисткині. Також прагнемо Переяславською громадою долучитися до всеукраїнської акції з промоції читання #Читай_досягай, організованої Міністерством культури та інформаційної політики разом з Українським інститутом книги, у межах якої громадські діячі, співаки, музиканти, митці та інші діляться улюбленими книжками.

Сподіваюся, що ставлення суспільства до бібліотек зміниться. Дуже прикро чути слова і бачити дописи “бібліотека не потрібна” чи “хто туди ходить”. Адже в середньому українці читають менше однієї книги на рік. Лише 8% населення читає кожного дня, 38% – раз на місяць, а 19% є не регулярними читачами. Хоча при цьому 90% вважає, що читання сприяє саморозвитку, тому мета закладу — популяризація читання серед наших краян.

Працівники бібліотеки в роботі

Знайти потрібну книжку вам тут допоможуть

У дитячому відділенні є навіть іграшки

Романтична література

Дитячі книжки

Нагадаємо, що вихідні можна провести з користю. Зокрема, прочитати книгу від класного українського письменника.

Оксана Симоненко

Нагору