ЖИТТЯ

Яких авторів найчастіше читають у публічній бібліотеці Переяслава: ТОП книг для дорослих та дітей

Фонди переяславської бібліотеки регулярно поповнюються новими сучасними книгами. Завітавши до бібліотеки, ви зможете підібрати книгу на будь-який смак.

Детальніше про авторів, книги яких найчастіше читають у публічній бібліотеці Переяслава, Інформатору розповіла її директорка Тетяна Майстренко.

Люко Дашвар

“Покров”. Останні дні листопада 2013-го, країну лихоманить. Мар’яна не звертає уваги на це — усі її думки лише про чоловіка, який насправді не вартий сліз. Зустріч із дивним хлопцем Ярком змінює все. “Ти моя жінка”, — сказав він. І від того стало так солодко. Та тепер не час насолоджуватися життям. Дівчина опиняється у вирі подій: чергування на Майдані, зникнення коханого, пошуки нащадків козака Дороша — спадкоємців величезного статку. Звідки ж Мар’яні знати, що чекає на того нащадка. Предки заповіли йому не лише скарб, а й родинне прокляття.

“Молоко з кров’ю”. Історія пристрасного, трагічного, вкраденого в себе кохання, що починається ще за Другої світової війни і не закінчується, поки як не мати, то доля вкладе до рук своїм донькам червоне коралове намисто. Низку червоних, як кров, коралів носила на грудях горда чорноока Маруся і хотіла подарувати колись на щастя донці… Вірила, що знає, яке воно, те щастя. Та хіба жінці це вирішувати — не долі? Бо жінка думала: “Що люди скажуть?..” А вони ж скажуть, приліпеться — не обірвеш. Та так і не дізнався ніхто, як на неї, чужу дружину, щоночі, все життя чекав Степан. Це йому вона народила доньку, бо кохала. А тоді люди склали легенду. У колись перспективне село, а тепер — перспективне місце для гольф-клубу і розкішних маєтків приїздить з-за кордону Руслана Ординська, юна красуня, донька українського олігарха. Шукає не просто місце для будинку, а місце з “легендою”. А знаходить висохлий бузковий кущ і червону намистину під ним, єдину на тонкій нитці. І кілька тендітних живих паростків.

“Село не люди”. Над селом зорі ясніші, у селі квіти пахнуть п’янкіше, сільські дівчата дорослішають раніше. Катерині усього тринадцять, а її серце належить чоловікові набагато старшому, та ще й одруженому. У селі все безпосередньо: якщо люблять, то вже до безтями, якщо ненавидять, то щонайзапекліше, якщо пробачають, то від щирого серця. Історія, у якій любов і смерть, чистота і гріховність існують пліч-о-пліч — так близько, що стають невіддільними.

Василь  Шкляр

“Маруся”. Вона народилася для щастя. Але постала до боротьби за волю. Коли Червона армія почала палити села, коли три її брати загинули у боях з радянськими військами, тендітна Маруся взяла до рук зброю і стала отаманом козацького загону. Вона була надзвичайно вродлива і надзвичайно небезпечна, вона не жаліла ворогів і рятувала своїх людей, ризикуючи власним життям. Вона вміла любити і ненавидіти. Та чи зуміє коханий Мирон врятувати її від помсти більшовиків? Чи буде їхнє кохання сильнішим за смерть. Над цим романом автор працював п’ять років. Як і в “Чорному вороні”, тут за кожною подією стоїть історичний факт. Бойовий шлях отаманші Марусі тісно переплітається з героїчно-трагічною долею Української Галицької армії, яка наприкінці літа 1919 року визволила Київ від московсько-більшовицьких окупантів, проте волею злого фатуму опинилася на межі цілковитої загибелі.

“Чорний ворон”. Їх називали бандитами, розбійниками, головорізами й навіть у прокльонах-анафемах забороняли згадувати їхні імена. Щоб убити у пам’яті упокореної маси ту ідею, за яку повстанці жертвували свої молоді життя. Авжеж, вони стріляли, вішали, палили, нищили — але кого. На їхньому бойовому чорному прапорі напис: “Воля України або смерть”. Вони не вийшли з лісу навіть тоді, коли навкруги запанувала чужа влада і вже не було надії на визволення. Вони — залишенці — обрали собі смерть.

Андрій Криштальський

“Чорноморець, матінко”. Чорноморець — невловимий боєць УПА, на якого полюють сталінські агенти. Завдяки хоробрості, таланту та народній підтримці йому вдається обходити ворожі пастки. Однак зрадник з найближчого кола побратимів ставить під загрозу життя не лише Чорноморця, але і його близьких. Чи завжди доля буде привітною до нього? І чи вдасться легендарному воякові врятувати кохану?

Володимир Лис

“Століття Якова”. Роман — своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до держави Україна, він опинився перед лицем і родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття. У житті старого Якова Меха на короткий час, мов той метелик, з’являється дівча-приблуда. Вона питає, чи любив він колись, — і виринає десь із глибини пам’яті його кохання, і біль втрати, і круговерть війн та режимів, і радощі та горе в родині, і гріхи й каяття.

“Соло для Соломії”. Вона йде за покликом серця, помиляється сама й легко пробачає помилки іншим, сходить на самий верх величі людського духу та падає у безодню засудження оточуючих. Карколомні події ХХ століття — війна, примусова колективізація — події, що назавжди змінили не тільки людей, а й Україну. Та в межах історії країни це лише пункт статистичних даних, за яким немає нічого, крім чисел. А як щодо історії однієї людини, жінки, котра прагнула звичайного земного щастя.

Дарина Гнатко

“Катерина”. Середина ХІХ століття. Катруся росла без мами, а коли в хаті з’явилася мачуха Килина, життя дівчини стало нестерпним. Килина прагнула видати її за старого, але багатого сотника Яковенка. Дівчина в розпачі: весілля не за горами, а Микола, якого вона кохала, трагічно загинув. Звідки чекати порятунку. Випадково Катерина потрапляє на очі графу Гнатовському. У серці чоловіка спалахує пристрасть, така сильна, що він ладний на все, аби красуня стала його дружиною. Та сотник не збирається поступатися.

“Проклята краса”. 30-ті роки ХХ сторіччя. Полтавщина. У селі чутки розходяться швидко. За кілька днів усі дізналися, що за юною красунею Ганною упадає одружений чоловік. Чи не приворожила його ця дівка? Може, вона відьма, бо всі парубки без тями закохані в неї. Аби врятувати доньку від ганьби та пліток, родина відправляє дівчину до міста, де доля дарує їй зустріч з майором Дмитром Солодовим. Але на заваді їхньому щастю знову стає жіноча підступність. Непроста історія кохання красуні та офіцера КДБ на тлі найдраматичніших подій української минувщини: голодомор, сталінські репресії.

Андрій Кокотюха

“Червоний”. Похвала від ворога — то найліпша похвала. Ця книжка — це три розповіді про Данила Червоного від його найзапекліших ворогів. Міліціонер Михайло Середа щиро вважав упівця Червоного ворогом. У повоєнні роки він, не жаліючи себе, чинив перепони повстанцям. У цих зіткненнях він утратив кохану, та зберіг чоловічу гідність. І не міг не визнати, що Данило — безстрашний воїн. Полковникові КГБ Льву Доброхотову таки вдалося заманити вояка у пастку. А Уляна, дівчина Данила, стала жертвою чекістів. Тепер на ватажка повстанців чекав нелегкий шлях до ГУЛАГу. Воркутлаг, колишній червоноармієць Віктор Гуров упевнений, що потрапив сюди випадково, а ось ворогам країни рад саме тут і місце. Та гідність і щирість Данила, його переконання і надзвичайна душевна міць змушують Віктора замислитися.

“Повний місяць”. Осінь 1944 року. Поділля. Лiнія фронту вже далеко, але спокою в тилу немає. У селищi Сатанів страх перед гестапо змінився боязню каральних операцій НКВС, мало того, округу тероризують озброєні до зубiв банди кримінальників та дезертирiв, але й це ще не все: кілька місяців у околицях на узліссі знаходять тiла людей, загризених дикими тваринами. Люди кажуть, завiвся в тутешньому лiсi вовкулака. Розгадати таємницю сатанівського лісу береться бойовий офіцер, фронтовик Андрій Левченко. Разом iз ним у небезпечній грі є втікач із сталінського табору Iгор Вовк, жорстокий капiтан НКВС Сомов, дезертир Жора Теплий та повстанський сотник Грiм. Їхні долі сплелися в тугий вузол, кожен має свій секрет. Кому з них вдасться вистояти в двобої з перевертнем. Детективний трилер, виконаний у популярному стилі ретро-роману, що захоплює з перших сторінок. А фінал обіцяє несподіванки, яких не чекав, за його зiзнанням, сам автор.

Серед авторів дитячої літератури попитом користуються :

Леся Воронина

“Таємне товариство боягузіз”. Одного разу звичайнісінький хлопчина, навколо якого все було похмурим і буденним, захворів. Проте хвороба геть не звичайнісінька, і якщо чесно, навіть дуже захоплююча. Не треба викликати лікаря, не треба пити ліків і лежати в ліжку, а краще віддатися їй сповна, адже ця хвороба — пригодоманія. Перший симптом — поява чудернацьких предметів, часових та просторових переходів на рідній і давно знайомій вулиці. Другий симптом — коли найрідніші люди, мама з татом і бабуся, виявляються супергероями, які мають родинні таємниці, передані їм із давніх часів. І третій симптом — це така блискавична швидкість подій, що зупинити чи перервати їх неможливо. Та й не треба, адже перш ніж рятувати світ від прибульців-синьомордів, потрібно ретельно попрацювати над собою — пройти випробування, позбутися страхів, стати сміливим і приготуватися до карколомних пригод.

Андрій Бачинський

“Детективи в Артеку”. Тендітна юна скрипалька Оленка та її друзі – Антон, Сашко і Сергій під час відпочинку у таборі на березі Чорного моря ­випадково дізнаються про таємницю захованих неподалік коштовностей славнозвісної Міледі, героїні роману про трьох мушкетерів. Уночі друзі таємно вирушають на пошуки скарбу, але потрапляють у вир захоплюючих пригод. Їм доведеться здійснити небезпечну подорож у печеру контрабандистів, а також вступити у справжній двобій з викрадачами музейних цінностей. Хто переможе в одвічному двобої зла і добра – підступність і ненависть, чи щирість і дружба.

Ірина Мацко

“Перехідний вік моєї мами”. Ніби несподівано до Алі прилетіли її тринадцять. І знову все стало якимось дивним — світ, друзі, події в сім’ї і навіть сама собі. Алю приваблює і насторожує її ж загадкова дорослість. Тіло, погляди, думки і кругозір змінюються так швидко, що обертом іде голова. Її захоплюють нові почуття, бажання, можливості, тривожить внутрішня невизначеність. Багато нових вражень і відчуттів прийшло до неї на порозі дорослості. Несподівано для себе Аля відчула перше кохання, до неї прийшли зовсім не дитячі думки про життя і цінність кожної людини. А ще відкрила смак поцілунку, спробувала спиртне і збагнула, що не завжди щирі наміри керують поведінкою тих, кому віриш. Найсильніше вразило Алю її ж відкриття, що перехідний вік переживають не тільки підлітки. Виявляється, в її мами — також перехідний період, теж непростий. І в неї є свої таємниці. Мама, долаючи свої труднощі, доростає до розуміння, що її дочка вже майже доросла — інша, ніж була дитиною. І вони починають спілкуватися не просто як мама з дочкою, а як подруги.

Олександр Дерманський

“Чудове чудовисько”. У новій захоплюючій повісті Сашка Дерманського розповідається про незвичайне знайомство дівчинки Соні з чудовиськом Чу. За кілька місяців Чу мусить заробити сім подяк від людей, бо інакше його закинуть у Країну жаховиськ. Безліч пригод і небезпек спіткає героїв, але справжня дружба творить справжні дива.

Марина Павленко

“Русалонька із 7-Б”. Софійка – абсолютно звичайна дівчинка: вона ходить до школи, зустрічається з друзями, спілкується з родиною і грається з маленьким братиком. Та все змінюється, коли вона виявляє, що шафа у їньому будинку може переносити у часі. З цього моменту ми дізнаємося, що паралельно існує життя у іншій часовій площині. У минулому наша Софійка – спостерігачка за долями трьох родів – Кулаківських, Міщенків та власного. Там Софійці розкривається таємниця – весь рід Кулаківських проклято.

Барбара Космовська

“Буба”. Якщо тобі шістнадцять років, твоя мати – відома письменниця, батька частіше можна побачити на телеекрані, ніж удома, а старша сестра постійно заявляє про своє бажання стати кіноактрисою, життя здається не таким уже й легким. На щастя, у Буби є ще дідусь Генрик, а в того – свої пристрасті, наприклад, гра в бридж. Ну, і улюблені джинси й мартенси. Захоплива й сповнена теплого гумору книжка про відкриття світу дорослих, пошуки дружби, перше кохання, гіркоту поразок та маленькі й великі перемоги над собою.

Нагадаємо, що публічна бібліотека в Переяславі розпочала свою роботу 10 лютого. Тут є багато сучасних книжок та літератури для дітей.

Оксана Симоненко

Нагору