ВЛАДА

“Патріотичні” питання викликали суперечки серед депутатів міськради Переяслава

На сесії міської ради депутати проголосували за пропозицію про виконання Гімну України перед уроками в школах Переяслава. Але не підтримали питання про використання червоно-чорного революційного прапора ОУН.

На сьомій сесії міської ради Переяслава 18 лютого депутати розглядали два питання, які стосуються патріотичного виховання: “Про започаткування виконання учнями, вихованцями, педагогічними працівниками у закладах загальної середньої освіти Державного Гімну України” та “Про використання червоно-чорного революційного прапора ОУН на території Переяславської міської ОТГ”. З обох доповідав депутат від ВО “Свобода” Сергій Шаменко. Про це повідомляє Інформатор.

Здавалося б, що це технічні питання, але вони не обійшлися без бурхливих обговорень. Спочатку обранці швидко позитивно проголосували за виконання Гімну в школах, однак депутатка від “За майбутнє” Марина Навальна попросила повернутися до розгляду цього питання. Пояснила, що спочатку варто було б проконсультуватися з освітянами щодо того, як саме це відбуватиметься: окремо у класах, на шкільній лінійці тощо. Також зазначили, що питання чомусь не виносили на розгляд освітньої комісії. Голова комісії з питань регламенту, депутатської етики Аліна Литвин зазначила, що вони погодили це питання з правками: замість “забезпечити обов’язкове виконання” написали “рекомендувати виконання”.

Голова комісії з питань освіти Ірина Слюсар сказала: “Гімн – це не просто пісенька, яку можна виконувати де завгодно, у якому завгодно стані. Я сама працюю в навчальному закладі: зранку хтось запізнюється, хтось тільки роздягається, витягує зошити… А інші співають? Це приниження ролі та значення гімну. Гімн має виконуватися лише в урочистих моментах”.

Сергій Шаменко відповів: “Моя донька навчається в ліцеї і ніщо їм не заважає співати Гімн щоранку. І для того, щоб встигнути на Гімн, вона виїжджає з дому раніше. Якщо в нас Гімн України викликає таке двояке сприйняття на сьомому році війни…”. Зрештою, все почало перетворюватися на суперечку, хто з наших депутатів більший патріот. Пропозиція Навальної зняти це питання з порядку денного не пройшло, натомість, все-таки і вдруге проголосували за те, щоб рекомендувати виконання гімну в навчальних закладах – 17 голосів “за”.

А от питання про червоно-чорний прапор ОУН не прийняли з двох разів. Після того, як “за” проголосували лише 12 депутатів, Шаменко попросив повернутися до розгляду, але не переконав своїх колег. Тож дев’ять дат, запропонованих в додатку до рішення, обійдуться без підняття червоно-чорного прапора.

Нагадаємо, що на цій же сесії про роботу поліції у 2020 році звітував начальник місцевого відділу Максим Дьомін. Вячеслав Саулко вже не висловлював свого невдоволення.

Віталій Усик

Фото із сайту міської ради

Нагору