ЖИТТЯ

Майдан Княжий двір у Переяславі: який вигляд має історія взимку

Вже майже два роки минуло з моменту затвердження назви “Майдан Княжий двір” для площі, яка раніше носила досить недоречне ім’я “Площа Переяславської Ради”. Це місце — одне з найулюбленіших для молоді Переяслава. Сюди нерідко приходять сім’ї або закохані пари, але не всі з них задумуються, що кожен раз, відвідуючи Майдан Княжий двір, вони торкаються величної історії.

Причини створення пам’ятників “Возз’єднання України з Росією” (центр міста) та “Навіки Разом” (Майдан Княжий двір) трактуються по-різному, але підґрунтя завжди схоже — жага підкорення нашого населення й винищення національної ідентичності зі сторони уряду Російської Імперії, а згодом і СРСР. Інформатор, озброївшись фотокамерою, вирушив на Майдан Княжий двір. Ми маємо на меті показувати місцевому населенню красу нашого міста й популяризувати прогулянки Переяславом. Сподіваємося, що наші кадри надихнуть вас познайомитися з історією рідного міста ще ближче.

Майдан Княжий двір має таку назву з 26 вересня 2019 року. Чому ж саме так? Справа в тому, що це місце було одним із основних для зустрічей князів, дружинників, ополчення та простого населення. На цій площі вершилися важливі рішення політичного характеру, які допомогли стати Переяславу таким, який він є зараз. У 1054 році Переяслав стає столицею удільного князівства, тому Княжий двір перетворюється в осередок економічного й політичного життя народу: тут вирішується великий відсоток адміністративних питань населення. Згадка про Княжий двір є й у літописах. Один із таких датується 1098 роком і має зв’язок із будівництвом церкви князем Володимиром Мономахом.

Свято-Успенський собор

Пам’ятник “Навіки Разом”

Зима тут чарівна

Пам’ятник збудовано у 1979 році

Історичні події творилися на цьому місці

Пам’ятати варто не тільки хороше

Церква з іншого ракурсу

А чи справді Переяславська Рада виражала волю українського народу?

Навіть колір лавки говорить про національну самоідентичність українців

Якби добудували споруду, було б ще краще

Уявіть, як тут красиво влітку!

Нагадуємо, голова міськради Переяслава Вячеслав Саулко з нагоди ста днів на посаді провів пресконференцію для місцевих ЗМІ. Тривала вона дві години.

Юлія Кравченко

Фото: Юрій Товкайло

Нагору