ЖИТТЯ

“Ми увійшли в історію україномовного радіо”: пісня гурту “Драбадан” із Переяслава стала головним рок-хітом зими

26 лютого переяславський фольк-рок гурт “Драбадан” оголосили лідером зимового сезону чарту “Рокіровки” на Рок Радіо Україна. Вони посідали перше місце кілька тижнів поспіль і перемогли з рекордною кількістю голосів.

Кожного тижня  на РокРадіо в чарті рок-композицій проходило голосування за 20 гуртів. Визначали трійку лідерів і двох аутсайдерів (набрали найменшу кількість голосів), які наприкінці тижня покидали чарт. Натомість, з’являлися двоє нових. Своїми емоціями після перемоги з Інформатором ділиться фронтмен гурту Андрій Корж.

Що таке “Рокіровка” та як ви туди потрапили?

– Раніше це було просто цікаве змагання музичних новинок, але з Нового року вийшло нововведення, де вирішили обирати лідера сезону: зима, весна, літо, осінь. Ми приєдналися до голосування в чарті десь наприкінці грудня. Через два тижні ми були посередині турнірної таблиці. Але потім, коли почали постити це все у Facebook, побачили реальну підтримку і вийшли уже на п’яте місце.  Наш гурт  зрозумів, що потрібно підключати народ. Ми звернулися до Інформатора та друзів у соціальних мережах з проханням підтримати нас. Як завжди, “наші люди” побачили пости на різних сторінках у соціальних мережах: вони почали уточнювати правила голосування та підтримувати нас. Реально, за це дуже вдячні всім небайдужим, хто поширював інформацію по соціальних мережах.

З ким конкурували?

– Наступного тижня ми змогли здобути свою першу перемогу. Раділи, як діти! Але це був тільки початок і розслаблятися було рано. Ми почали активніше писати у Facebook, Instagram, а голоси росли на очах. Після четвертої перемоги поспіль стало важко, адже до чарту приєднався гурт “Протеїн” із піснею “Біль”. Далі здавалося, що інтрига зникла, бо ми почали лідирувати з великим відривом, та не тут то було… Перед сном із середи на четвер я побачив що “Протеїн” шаленими темпами починає здобувати голоси і ми вже програвали на 40. У нас відразу включився режим “форсаж”, почали дуже активно додавати інформацію у соціальних мережах. Друзі та фанати нас почули. Ми знову йшли “ніздря в ніздрю”, голосів було вже більше 300! Раптом гурт “Протеїн” зник із чарту, виявилося, що вони порушили правила “Рокіровки” і нечесним шляхом здобували голоси. Того тижня ми перемогли з рекордними 333 голосами. Це для нас був дуже великий стимул, адже ми навіть подумати не могли, що нас зможуть так масово підтримати. Останнього тижня лютого ми здобули свою шосту перемогу. Це означало, що з-поміж усіх учасників ми отримали найбільше перемог за сезон.

Що це за сторінка “Визнання” на сайті РокРадіо, де буде розміщено ваш трек “Почуття під снігом”?

– Сторінка “Визнання” – новий розділ на Рок Радіо Україна, який буде містити в собі всіх лідерів сезону “Рокіровки”. Так склалося, що нам випала честь бути першовідкривачами цієї рубрики. Перемога на РокРадіо Україна впише наш гурт у історію україномовного радіо, наша пісня буде звучати у час, коли лунають круті пісні класних виконавців, як Скрябін, Карна або Океан Ельзи. Це чудова можливість для нас. З того часу, як ми почали лідирувати у “Рокіровці”, додалося дуже багато людей на наш Youtube-канал, Facebook, Instagram. З’явилася слухачі з різних куточків України, які вболівали за своїх фаворитів, але, побачивши нас на високих місцях чарту, слухали нашу творчість та постили схвальні відгуки.

Які зараз емоції?

– Перемога для гурту на будь-якому конкурсі – це в першу чергу стимул наполегливо працювати й далі. Коли є зростання, перемоги, люди які цікавляться нашою творчістю – хочеться творити, удосконалюватися, робити відомим свій рідний край. Нам це як бальзам на душу, коли на кожному радіо кажуть: гурт “Драбадан” із міста Переяслав.  На мою думку, це гарний внесок у культурні здобутки міста, про нього чують – і це важливо. На жаль, ми втратили статус районного центру, ми втратили рок-фестиваль “Рок-Булава”, але я впевнений: якщо кожен буде старатися робити щось добре для міста, ми зможемо підняти його на високі щаблі поваги в Україні.

Що плануєте далі?

– Наразі ми продовжуємо активно працювати для підвищення рівня підготовки. Хочемо навесні таки зробити живу презентацію нашого альбому “Почуття під снігом”. Думаю, люди вже скучили за такими штуками і, як тільки з’явиться можливість, ми зможемо зібрати всіх охочих. Коли, де і як це буде – поки невідомо. COVID, обмеження і так далі. Але, якщо відверто, хотілося б десь у квітні-травні. Можливо, навіть на свіжому повітрі. Це було б дуже атмосферно.

Не хочемо стояти на місці. Є багато нових пісень, які потрібно розбирати з нуля, вчити, відточувати. Ми хочемо ще писати альбоми. Звісно, хотілося б випускати хоча б по одному альбому на рік, але оскільки музика для нас у більшій мірі хобі, а в кожного з нас є основні місця роботи, це буде нелегко. Та, думаю, що у 2021 році ви почуєте декілька нових синглів, а новий альбом вийде імовірно у 2022 році. Тим більше у нас є стимул: до весняного чарту “Рокіровка” потрібні пісні, які написані у 2021 році. Тому зараз працюємо над цим. “Рокіровка” сама себе не виграє! Насправді, не знаю, чи вдасться взяти участь у весняній частині сезону, але є надія, що спробуємо замахнутися на “літнього лідера”. З планів на майбутнє – обов’язково дознімати кліп на пісню “УкрАвтоДор”,  якраз дороги прийшли у потрібний стан для цього. Також буде виступ на “Рок-Булава 2021” у Черкасах.

Нагадуємо, снігу ми вже натішились навіть більше, ніж того хотілося. Душа вже прагне тепла, весни, перших пролісків і легких курток. Плюсова температура поступово вривається у Переяслав. Фоторепортаж з першими натяками весни ви можете побачити тут.

Юлія Кравченко

Нагору