ЖИТТЯ

Бар-міцва, кохання та псевдонім “Мир Вам”: що Шолом-Алейхем робив у Переяславі

2 березня 1859 року в місті Переяславі Полтавської губернії народився класик єврейської літератури, прозаїк, критик, публіцист Шолом-Алейхем. Справжнє ім’я його Соломон Нохумович Рабінович. Сьогодні ви дізнаєтеся про цікаві факти щодо взаємин нашого міста й видатного письменника.

Народився він у родині середнього статку крамаря Нохума Рабіновича та Хаї Естер. Дитячі роки маленький Шолом провів у Переяславі. З нагоди дня народження митця ми відвідали його музей. Старша наукова співробітниця НІЕЗ Леся Гладун поділилася з Інформатором цікавими історіями з життя Шолом-Алейхема в Переяславі.

Обряд бар-міцва, навчання на незнаній мові та смерть матері

У Переяславі Шолом навчався в Хедері (Єврейська школа) пройшов обряд бар-міцва — обряд у юдаїзмі, коли хлопчик 13 років досягає релігійного повноліття, в цей день він уже може читати Тору в синагозі. В цей же рік біда приходить у родину — помирає мати, а батько лишається із сімома маленькими дітьми. Найменших діток він відправляє до дідуся й бабусі по материнській лінії. Діти через 8 місяців повернулися до Переяслава, де на них уже чекала мачуха, яка привезла з собою власних дітей. Тепер родина була надзвичайно велика.

Тут, в Переяславі, Соломон вступає до повітового училища. Це був дуже сміливий крок для єврейської родини, тому що на той час єврейські діти в училищах не навчалися. Навчання спочатку було дуже тяжким, тому що викладали російською мовою, а хлопчик її не розумів. У своїх спогадах він пише: “Мені здавалося, що навіть парти з мене насміхаються, тому що я нічого не розумію”. Але світлий розум і гарна пам’ять дозволили йому дуже швидко надолужити втрачене, тому закінчив він це училище з відзнакою. Потім він намагається вступити до Житомирського педагогічного інституту, але його туди не приймають тільки через те, що він за віком повинен бути призваний до війська.

Кохання та вибір псевдоніму

Повернувшись до Переяслава, Шолом-Алейхем вчителює. Влаштовується до заможного землевласника, де вчить його доньку Ольгу Лоєву. Ольга й Соломон були майже одного віку, вони закохалися. Але батько Ольги був проти, тому відмовився від послуг вчителя. Ольга була дуже характерна, Шолом її кохав, і через певний час вони все одно одружилися й створили гарну й велику родину. До одруження свої твори письменник підписує “Шолом Рабінович”, але потім жінка запропонувала йому псевдонім. Батьку дружини не подобалося те, чим займається його зять, саме тому псевдонім був ідеальним варіантом. Ольга й Соломон придумали влучне ім’я — Шолом-Алейхем, що в перекладі означає “Мир Вам”. Саме з цими словами чоловік ніс любов, віру в майбутнє та добрий гумор.

Книжка Шолом-Алейхема про лайливий лексикон

Перша книжечка була написана в батьківському будинку й називалася “Мачухин лексикон”. Чому саме так? Всі розуміють, що мачуха — це не рідна мама. Маючи таку велику кількість дітей, вона не завжди добре ставилася до Шолома, адже він був дуже прудкий, швидкий та гострий на слово. Вона обзивала його різними словами. І ось одного дня, коли хлопчику не було чого робити, він просто сів і записав усі лайливі слова, які почув від мачухи, до того ж у алфавітному порядку. Це й була перша книжечка. Шолом-Алейхем показав її батьку, а батько прочитав мачусі. Вони довго сміялися. Після цього мачуха ставилася краще до Шолома. Вона зрозуміла, що з цієї дитини, скоріш за все, буде толк.

Шолом-Алейхем, Україна та Переяслав

Україна та Шолом-Алейхем — це речі нероздільні. Так, він виріс у єврейській сім’ї, але в українському середовищі. Природа, люди — все це йому дуже подобалося. У своєму романі “З ярмарку” Шолом-Алейхем пише про момент, коли вони повернулися із Воронькова в Переяслав (Шолому було менше 13 років). Приїхали вони пізно ввечері: Переяслав здався хлопцю сумним, темним містом. Втім, коли вони прокинулися вранці, побачили, що сонце залило весь двір. Було дуже дивно зізнаватися, бо Переяслав мав кращий вигляд, ніж містечко Вороньків: будинки під бляхою, дерев’яні тротуари, дуже багато молильних будинків і синагог. Все це було так святково!

Нагадуємо, 26 лютого переяславський фольк-рок гурт “Драбадан” оголосили лідером зимового сезону чарту “Рокіровки” на Рок Радіо Україна. Він посідав перше місце кілька тижнів поспіль і переміг з рекордною кількістю голосів.

Юлія Кравченко

Фото та відео: Юрій Товкайло

Нагору