ЖИТТЯ

У Переяславі є капличка, яку змальовував Шевченко: зараз вона напівзруйнована

Далеко не перше століття капличка стоїть на території давнього комплексу Вознесенського монастиря. Наразі доречніше казати, що вона там доживає віку. Споруда напівзруйнована і потребує уваги реставраторів.

Інформатор, озброївшись фотокамерою, вирушив на фоторепортаж, щоби ви побачили який вигляд має давня капличка зараз.

Вознесенський собор зведений за часів Гетьманщини у 1695-1700 роках на кошти Івана Мазепи. Разом із собором поряд з’явилася й невелика капличка. Територія, де розміщена ця давня капличка, котру малював Тарас Шевченко восени 1845 року, зараз повністю занедбана.

У радянські часи влада посприяла створенню військової частини на території колишнього Вознесенського монастиря. Про святість цього місця для віруючих християн ми мовчимо, але змовчати про похованих на цій території церковних діячів неможливо. Навіть такі речі не дозволили партійним діячам позбутися ідеї створення військової частини на святому місці. Та й ця військова частина проіснувала недовго, бо вже наприкінці ХХ століття місце повністю запустіло. Подальша доля цієї території на етапі вирішення. Теперішній міський голова Вячеслав Саулко декларує одним із головних своїх завдань відновлення території монастиря. Чи стосується це й каплички?

Вознесенський монастир в Переяславі (капличка на передньому плані). Малюнок Тараса Шевченка

1

2

3

4

5

6

7

8

Нагадуємо, 2 березня 1859 року в місті Переяславі народився класик єврейської літератури Шолом-Алейхем. Цікаві факти про його життя в Переяславі ви дізнаєтеся за посиланням.

Юлія Кравченко

Фото: Юрій Товкайло

Нагору