ЖИТТЯ

6 березня: який сьогодні день

Сьогодні в світі відзначають небагато свят. Саме 6 березня 1919 року була утверджена перша конституція України. В цей день також народилося багато відомих людей.

Детальніше про події 6 березня розповість Інформтаор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день стоматолога. У професійне свято зубні лікарі приймають вітання від колег, рідних і близьких, і, звичайно, від вдячних пацієнтів. У цей день прийнято проводити лекції, семінари, на яких висвітлюються питання стоматології, обговорюються нововведення. Разом з тим організовуються виставки медобладнання, нових матеріалів, які відвідують студенти. В школи і дитячі садки запрошують лікарів, які розповідають дітям про те, як правильно і як важливо доглядати за порожниною рота. Проблема XXI століття — карієс. Це одна з поширених тем на зборах і семінарах, де головною метою стають шляхи вирішення цієї недуги.

Всесвітній день боротьби з глаукомою. У сучасній офтальмології термін “глаукома” об’єднує групу захворювань, які мають різне походження, але спільні симптоми: підвищення внутрішньоочного тиску, звуження поля зору, розвиток атрофії здорового нерва. Захворювання на глаукому може прогресувати з різною швидкістю. Раннє її виявлення та своєчасне лікування дозволяє зберегти зір протягом тривалого часу. Для профілактики виникнення глаукоми необхідно вести здоровий спосіб життя, не перевтомлювати очі, більше перебувати на свіжому повітрі, влітку носити сонцезахисні окуляри, контролювати артеріальний тиск, не зловживати алкогольними напоями і не палити, збалансовано харчуватись та періодично відвідувати лікаря.

Іменини в цей день святкують Остап, Тимофій, Юрій, Захар, Іван, Хома, Єгор та Георгій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1665 — у Лондоні вийшов перший у світі журнал (“Філософські праці Королівського товариства”).

1853 — у Венеції пройшла прем’єра опери Джузеппе Верді “Травіата”.

1899 — німецька компанія Bayer отримала патент на торговельну марку “аспірин”.

1913 — вперше в пресі згадане слово “джаз”.

1918 — Українська Центральна Рада проголосила адміністративну реформу УНР, поділивши її на 32 землі.

1919 — утверджена перша конституція України.

1939 — на честь 125-ї річниці від дня народження Кобзаря у Києві відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку.

1970 — в Англії вийшов сингл гурту The Beatles “Let It Be”.

1991 — засновано Національний олімпійський комітет України.

2003 — Верховна Рада України ухвалила Закон “Про Державний гімн України”.

2002 — Енья одержала нагороду World Music Awards як найуспішніша виконавиця у світі.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1475 — Мікеланджело Буонарроті (помер в 1564), італійський скульптор, живописець, архітектор і поет епохи Відродження (розфарбував стелю Сіктінської капели).

1909 — Станіслав Єжи Лец (помер в 1966), польський сатирик, поет, афорист.

1923 — Уес Монтгомері (помер в 1968), американський джазовий гітарист, одна з найбільш значних фігур в історії джазової гітари.

1926 — Анджей Вайда (помер в 2016), польський режисер, класик європейського авторського кіно.

1927 — Габріель Гарсіа Маркес (помер в 2014), колумбійський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (1982) (прославився творами “Сто років самотності”, “Кохання під час холери”, “Полковнику ніхто не пише”).

1931 — Олександр Білаш (помер в 2003), український композитор, автор класичної та популярної музики (написав композицію “Два кольори”).

1934 — Михайло Жванецький (помер у 2020), російський письменник-сатирик.

1946 — Девід Гілмор, британський композитор, гітарист, вокаліст, один з лідерів групи Pink Floyd, входить до списку “100 найкращих гітаристів усіх часів” за версією журналу Rolling Stone.

1954 —  Гаральд Шумахер, німецький футбольний воротар, дворазовий віце-чемпіон світу.

Юлія Кравченко

Нагору