ЖИТТЯ

Як правильно провести тиждень Масниці: обряди та звичаї

Щороку свято Масниці припадає на різний час, його відзначають рівно за тиждень до Великого посту. Цього року – з 8 по 14 березня. 

Масниця – це давнє народне свято, яке за час свого існування встигло обрости численними традиціями і ритуалами. Назва Масниці за днями тижня має своє особливе призначення, на яке в різній мірі впливали народні прикмети, національні особливості і місцевий колорит. У стародавні часи масничний тиждень називали Сирною седмицею. Впродовж цього часу дозволялося їсти сир і масло, молоко та яйця. М’ясо ж було під суворою забороною. Нині ж це дуже веселе й ситне народне свято.

У це свято прийнято робити опудало Масниці. Це велика лялька із соломи, яку вдягають у жіночий одяг, як стародавнє і священне божество. За традицією, наприкінці масничного тижня його спалювали як уособлення зими, прагнучи таким чином розбудити весняну природу й розтопити лід.

Оскільки Масницю святкують протягом тижня, Інформатор розповість про кожен день.

Понеділок – ГОСТІ. На самому початку Сирного тижня прийнято зустрічати гостей, пригощати їх частуваннями, головне з яких – це млинці зі всілякими начинками, а ще робити опудало з соломи, яке стояло в центрі села або міста до самого закінчення масного тижня.

Вівторок – ЗАЛИЦЯННЯ. Незаміжні дівчата влаштовували оглядини. Молодь збиралася разом, а потім відправлялася кататися з гірки на санчатах. Млинці продовжують бути в тренді, ними пригощали за організовані ігри та веселощі.

Середа – ЧАСТУВАННЯ. Жінка кличе зятя та інших гостей на млинці. Кожна господарочка має свій особливий рецепт приготування млинців. А ось зять повинен похвалити тещу, щоб на майбутнє залишатися з нею в мирі та злагоді.

Четвер – ГУЛЯННЯ. День, коли Сирний тиждень набирає свою силу і з Вузької набуває статусу Широкої Масниці. Працювати в цей період вже небажано, а весь час потрібно присвятити пісням, танцям, іграм та розвагам.

П’ятниця – ТЕЩИН ДЕНЬ. У п’ятницю вже зять повинен кликати тещу на млинці. Вважається, що такий обряд сприятиме налагодженню стосунків у родині. У народі вірять: якщо дотримуватися цього ритуалу, то у тещі із зятем повністю налагодяться стосунки, навіть якщо і були чвари.

Субота – ПРОЩАННЯ ІЗ ЗИМОЮ. Всі ходять у гості та з веселим настроєм проводжають зиму. У цей день Масниці молода дружина повинна покликати до себе сестру чоловіка, зовицю, а також інших його родичів і пригостити всіх смачними млинцями.

Неділя – ПРОЩЕНА. Тиждень завершується Прощеною неділею, коли треба забувати всі образи та усіх прощати. Ближче до вечора всі гуляння завершуються символічним спалюванням опудала.

Нагадаємо, що 13 березня о 13:00 у музеї просто неба проведуть свято Колодія. Організатори обіцяють різноманітну та цікаву розважальну програму з конкурсами та майстер-класами.

Оксана Симоненко

Нагору