ЖИТТЯ

Масницю в Переяславі святкували гості з усієї України: відеорепортаж

Сьогодні, 13 березня, в Переяславі відсвяткували Масницю. Урочистості провели в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.

Відсвяткувати, досхочу наїстися вареничків, випити смачної медовухи та взяти участь у тематичних конкурсах зійшлося чимало людей. Їх було кілька сотень. Серед гостей свята були й журналісти Інформатора.

Масляна, Масниця або Колодій — одне з календарно-побутових свят, яке тісно пов’язане з язичництвом і символізує проводи весни та зустріч зими. Сьогодні в Переяславі це було особливо відчутно: після вчорашнього неочікуваного снігопаду, день свята був напрочуд теплим і сонячним. На святі було чимало гостей із різних куточків України. Ми встигли поспілкуватися і з киянами, і з полтавчанами, і навіть з криворіжцями. Вони ділилися враженнями та розповідали про те, чому обрали саме Переяслав для святкування Колодія. Схвальні коментарі та позитивні емоції ви можете почути й побачити в нашому відеорепортажі.

До Переяслава на святкування завітав вокальний колектив “Ковалівчанка”. Ці жінки приїхали з Драбівського району (Черкаська область) й заспівали декілька тематичних пісень: про зустріч весни, а також про сімейно-побутові стосунки. Народний аматорський ансамбль української пісні “Мальви” із села Дем’янці та ансамбль “Троїсті музики” з Черкащини теж приїхали до Переяслава й порадували публіку своїм співом. Організував це свята НІЕЗ “Переяслав”.

Святковий ярмарок вражав розмаїттям: торговці продавали різні хендмейд-вироби, красивий український посуд та сувеніри, що пов’язані з Масницею або Переяславом. Серед конкурсів та ігор було безліч цікавого: перетягували линву, танцювали на пеньках, билися мішками (в цьому брали участь навіть діти!), ну, і, звичайно ж, дерлися на стовпа з надією отримати жаданий подарунок. Не обійшлося й без традиційного спалювання баби. Таке дійство символізує остаточне прощання із зимою й холодами. Тепер можна сміло казати, що Переяслав зустрів весну!

На святі кожен знайшов, чим себе потішити

Учасниця ансамблю з Черкащини ділиться враженнями

Ансамбль “Ковалівчанка” радує гостей своєю творчістю

Перетягування линви вдалося на славу!

Гості музею просто неба розповіли, як вони святкують Масницю

Хто переможе в запеклому двобої?

Неочікуваний результат!

Музей допоміг зберегти антураж під час гулянь

Символ свята ось-ось охопить полум’я

Цього року вітру на Масницю зовсім не було

Продавали й оригінальні прикраси власного виробництва

Цей конкурс був досить цікавим

Хто отримає ці призи?

Люди будь-якого віку радіють приходу тепла та з задоволенням святкують Масницю

Тут можна обрати сувенір на будь-який смак

Нагадаємо, поблизу Переяслава (буквально в п’яти кілометрах) у селі Воскресенське є таємнича архітектурна пам’ятка — ротонда Каневських. Це місце доволі часто привертає увагу туристів, але в той же час виявилося, що багато жителів Переяславщини навіть не знали про його існування.

Юлія Кравченко

Відео та фото: Юрій Товкайло

Нагору