Переяслав Перейти на сайт

Великий піст: що можна робити та їсти, а що ні

Сьогодні, 15 березня, розпочався Великий піст. Великий піст — це підготовка християн до найголовнішого свята — Пасхи, Воскресіння Христового. Він триває 48 днів, завершується традиційно напередодні Великодня, який цьогоріч святкуватимуть 2 травня.

Великий піст — це підготовка християн до найголовнішого свята — Пасхи, Воскресіння Христового. Це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення. Сенс посту — не в тому, щоб чогось не їсти, а у нашій концентрації на головному в житті.

Готуватися до посту потрібно заздалегідь і м’ясні страви варто виключати з раціону вже за тиждень до початку обмежень. Найсуворіші тижні посту – перший та останній. Деякі дні будуть під менш суворими обмеженнями.

Які обмеження будуть за днями тижня:

Двічі за піст можна з’їсти рибу і морепродукти — на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та у Вербну неділю (25 квітня).

Що потрібно робити під час Великого посту:

Що не можна робити під час Великого посту:

Страсний тиждень — це найсуворіший тиждень посту перед Великоднем. Кожен день тижня віряни проводять по-особливому:

  1. У понеділок — треба прикрашати оселю до свята. Все лагодити, прибирати, застеляти найгарнішу постіль та святкові скатертини.
  2. У вівторок християни готують до свята себе: підшивають одяг, перуть та прасують сорочки, дістають найкраще вбрання.
  3. У середу починається заборона на всі роботи, що не стосуються Великодня. У цей день купують на базарі, варять та фарбують яйця на писанки.
  4. Чистий четвер — всі купаються як слід перед святом та надають в цей день особливого значення ритуалам з водою. Розмальовують писанки та починають замішувати тісто на паски.
  5. П’ятниця — один з найсуворіших днів посту. В цей день всім, хто постить, варто звести їжу до мінімуму, поводитися тихо та відмовитися від всіх розваг чи праці.
  6. Субота — теж для розмальовування писанок. Також готуються в цей день страви до Великодня, випікаються пасочки.
  7. Великдень — всі частування збирають в кошик, люди йдуть в церкву та святять їх. Потім обідають, починаючи трапезу з паски та писанок. Так завершується Великий піст.

Нагадаємо, що зранку часто важко вставати на роботу, особливо якщо ви мало спали. Дуже важливо слідкувати за ритмом своєї роботи для того, щоб не перевтомлюватись та щоб енергія залишалась і для повсякденних справ. Як менше втомлюватись на роботі, читайте у нашій публікації. 

Оксана Симоненко