ЖИТТЯ

Як менше втомлюватись на роботі: шість корисних порад

Готові до нового тижня? Зранку часто важко вставати на роботу, особливо якщо ви мало спали. Дуже важливо слідкувати за ритмом своєї роботи для того, щоб не перевтомлюватись та щоб енергія залишалась і для повсякденних справ. 

Детальніше про те, як зберегти енергію та менше втомлюватись, розповість Інформатор.

Дотримуйтесь порядку у всьому. Дивно, але порядок у тому місці, де ви перебуваєте, сприяє більшій зібраності і працездатності. А ось коли всюди лежать папери, творчий хаос, огризки олівців, це лише ускладнює ситуацію, роблячи людину розслабленою. Крім того, неакуратні співробітники часто витрачають на виконання дорученої їм роботи набагато більше сил, ніж їхні раціональні колеги. Саме тому, якщо ви хочете все встигнути і не втомитися на роботі, намагайтеся завжди підтримувати порядок на своєму місці.

Планування справ. Багатьом працівникам допомагає все встигати за день елементарне планування своїх справ. Крім того, такий підхід позбавляє від втоми, оскільки ви будете виконувати тільки те, що потрібно, не відволікаючись на непотрібні справи. Навчіться розставляти пріоритети – зрозумійте, які справи необхідно робити в першу чергу, які виявляться не такими вже терміновими, а які можна і не робити зовсім.

Відпочивайте правильно. Будь-яка робота вимагає перерви, адже людина не може зберігати стабільно високу працездатність протягом багатьох годин поспіль. Під перервою розуміється не банальне сидіння в кріслі або лежання на дивані зі смартфоном. Це означає, що для збереження здоров’я і сил важливо чергувати види діяльності. Якщо ваша робота пов’язана з комп’ютером, і ви постійно сидите, потрібно влаштовувати перерви з фізичною активністю. А якщо фізична робота переважає над розумовою, непогано відволіктися на пізнавальну та цікаву книжку, розгадування кросвордів або вирішення логічних завдань.

Здоровий сон – запорука успіху. Потрібно взяти за правило вчасно лягати спати. Всі ми порушуємо це правило, а це веде тільки до одного – накопичення втоми протягом тижня. Намагайтеся спати не менше 7 годин, а краще – 8-9.

Не залишайтеся після роботи. Подумайте про те, як правильно організувати свій робочий час, щоб не залишатися після роботи і тим більше брати завдання додому. Навчіться залишати роботу в офісі, не тягніть робочі конфлікти і труднощі додому, ставтеся до всього з позитивом і не впадайте в крайній перфекціонізм.

Використовуйте соцмережі тільки за необхідності. Не потрібно постійно “сидіти” у Facebook, Instagram та інших соціальних мережах, адже це сприймається нашим мозком, як чергова важка робота. Відключіть на деякий час месенджери – ви лише марно витрачаєте час і енергію, не отримуючи нічого позитивного натомість.

Здається, що часу завжди мало: його не вистачає на сім’ю, на роботу, на друзів. Але буває, що неочікувано з’являється повністю вільний день (наприклад, раптовий вихідний або скасовані плани) і ти розумієш, що не знаєш, на що його витратити. Інформатор розповів, чим зайнятися у вільний час.

Оксана Симоненко

Нагору