Інформатор Переяслав

ВЛАДА

Тарас Костін мав отримати більше із бюджету Переяслава – понад 600 тисяч гривень

На восьмій сесії міської ради Переяслава депутати проголосували за виплату колишньому меру Тарасові Костіну середньомісячної зарплати. За пів року буде майже 305 тисяч гривень, проте могло бути ще більше.

Колишній міський голова Переяслава Тарас Костін скористався своїм правом на одержання протягом щонайбільше пів року (або до моменту офіційного працевлаштування) середньомісячної заробітної плати, відповідно до ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” та ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”. За це проголосували 16 депутатів із 21 присутнього: невиплата була б порушенням закону, що Костін міг оскаржити в суді. Однак на восьмому сесійному засіданні 18 березня, на якому, власне, й прийняли це рішення теперішній голова міськради Вячеслав Саулко зазначив, що середньомісячна зарплата мала б бути майже вдвічі вищою. Про це повідомляє Інформатор.

Згідно з рішенням міської ради Тарас Костін отримуватиме щомісяця 50770,56 грн. За пів року сума складе 304623,36 грн. Це питання розглядалося ще на п’ятій сесії наприкінці минулого року. Тоді депутати вирішили звернутися за роз’ясненням до Міністерства соціальної політики щодо правомірності такої виплати.

– Відповідь, яку ми отримали від Міністерства, носить абсолютно рекомендований характер, – сказав депутатам Вячеслав Саулко. – Тобто все у ваших руках, читайте закон, читайте положення і приймайте рішення. Від колишнього міського голови є відповідна довідка про те, що його посада в ТОВ “Кобзар” зайнята і він не може працевлаштуватися. Для мене лише дещо незрозуміло, як правильно діяти в правовому полі щодо нарахування цієї виплати. Мої цифри дещо відрізняються від тих, за якими ми приймаємо рішення. За останні два роки у міського голови середньомісячна зарплата складала близько 54 тисячі гривень. Але чомусь за два останні місяці роботи (жовтень та листопад) зарплата складала 109 тисяч та 98 тисяч. Якщо дивитися в положення про середньомісячну зарплату, то вона вираховується за останні два місяці. Якщо це брати до уваги, то середньомісячна зарплата Костіна мала скласти понад 100 тисяч і відповідно за пів року – більше 600 тисяч гривень. Але ми голосуємо за цифру, яку надав нам фінансовий відділ. Сподіваюся, що там все в правовому полі й у нас ніяких проблем не буде.

Після прийнятого рішення у соцмережах розпочалося активне обговорення цієї теми. Переяславці обурені, не розуміючи, за що Тарас Костін отримувати гроші з їхніх же податків. Звинувачують депутатів у “розпилюванні пирога”.

Нагадаємо, що восьма сесія міської ради розпочалася досить незвично. Представники Ради церков Переяславщини прочитали молитву.

Віталій Усик

Нагору