ЖИТТЯ

Настала весна, пора палити? На Переяславщині все частіше трапляються займання трави

Зараз вже відносно тепло, стали траплятись випадки підпалу трав’яного настилу. Здається, на Переяслав чекає традиційний димовий сезон.

Наприкінці березня вже відносно тепло, почали траплятися випадки спалювання трав’яного настилу. Закон передбачає штрафи за випалювання стерні, луків, пасовищ тощо у розмірі 3060-6120 грн для громадян та 15300-21420 грн для посадових осіб. Якщо ви бачите, що хтось намагається підпалити очерет або траву, то можете звернутись до поліції за номером 102, а якщо це вже пожежа — телефонуйте 101.

Цієї весни на Переяславщині зареєстровано три пожежі трав’яного настилу. Приміром, вчора переяславський підрозділ ДСНС виїхав на гасіння пожежі біля кладовища на Підварках, загорання ліквідовано успішно. Щодо людей, які спалюють траву на приватній території, то без рішення суду не можна цьому протидіяти, адже є стаття Конституції України про недоторканість житла. Про це Інформатору розповів Денис Порохня, провідний інспектор РС ГУ ДСНС у Київській області.

Жителі Переяславської громади все частіше публікують фото підпалів трави у мережі Facebook. Такі випадки вони фіксували в Мазінках та Великій Каратулі. Журналісти Інформатора помітили велику ділянку спаленого лугу біля Стогніївського шляху у Переяславі.

Підпал у Мазінках

Підпал біля Великої Каратулі

Підпал вздовж Стогніївського шляху

1

2

3

4

Нагадаємо, що на початку весни погода не дає нам зрозуміти, чого чекати — дощу, снігу чи теплого сонечка. Вона така примхлива! Здавалося б, кінець березня вже тут, втім, зима все ще ніяк не відступить. Весну переяславці досі не відчувають. Та природа все ж таки бере своє.

Оксана Симоненко

Фото: Юрій Товкайло

Нагору