ЖИТТЯ

27 березня: який сьогодні день

Сьогодні у світі багато свят. В Україні професійне свято відзначають нефрологи. Також 27 березня народилося чимало відомих людей, серед яких режисер Квентін Тарантіно.

Детальніше про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній або Міжнародний день театру — міжнародний день вшанування театру як надбання культури і вшанування всіх робітників театру від театральних режисерів, акторів і сценографів до білетерів. Відзначається щорічно 27 березня.

День нефролога в Україні. Нефролог — лікар, який спеціалізується на лікуванні та діагностиці хвороб нирок. Більшість хвороб, що вражають нирку, не обмежуються самим органом, а є проявом загальних розладів. В наш час доведено що хронічні захворювання нирок є фактором ризику розвитку та прогресування серцево-судинних захворювань. Сама нефрологія займається діагностикою хвороб нирки та лікуванням їх (медикаментозне, діаліз), а також спостереженням за пацієнтами з пересадженою ниркою.

Міжнародний день віскі. Це свято заснували в 2009 році на честь дня народження Майкла Джеймса Джексона, британського автора основоположних робіт про віскі. Роботи Джексона, присвячені пиву і віскі, набули популярності не лише серед фахівців, а й серед широкої аудиторії.

Іменини святкують Ростислав, Михайло, Феодосій, Бенедикт, Венедикт, Федосій, Тодось.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1664 — поляки розстріляли українського гетьмана Івана Виговського.

1860 — мешканець Нью-Йорка Майкл Бірн запантетував коркотяг.

1898 — підписання Російсько-китайської конвенції, що передбачала надання Росії в орендне користування міста Порт-Артур (Люйшунь) і Далянь (Дальний).

1914 — І. Сікорський на своєму літаку С-6А встановив світовий рекорд швидкості з 4 пасажирами — 106 км/год.

2011 — інтронізація нового Глави УГКЦ єпископа Святослава Шевчука у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві.

2014 — Генеральна Асамблея ООН підтримала територіальну цілісність України, визнавши Крим і Севастополь її невід’ємними частинами. За відповідну резолюцію проголосували 100 країн-членів ООН зі 194. Проти проголосували 11 країн, 58 країн утрималися, решта не брали участі в голосуванні.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1744 — Олексій Мусін-Пушкін (помер в 1817), граф, який знайшов “Слово о полку Ігоревім”.

1863 — Генрі Ройс (помер в 1933), англійський промисловець, сер, засновник компанії “Роллс Ройс”.

1868 — Патті Сміт Хілл (померла в 1946), американський дитячий педагог, написав найвідомішу пісеньку США “Happy Birthday to You”.

1879 — Едвард Стайхена (помер в 1973), один з найвпливовіших майстрів в історії фотографії.

1942 — Майкл Йорк, англійський кіноактор.

1950 — Тоні Бенкс, англійський рок-музикант, клавішник групи Genesis.

1952 — Марія Шнайдер, французька кіноактриса (“Останнє танго в Парижі”, “Калігула”).

1963 — Квентін Тарантіно — американський актор, сценарист, режисер і продюсер (“Кримінальне чтиво”, “Від заходу до світанку”), володар премії “Оскар”.

Юлія Кравченко

Нагору