ЖИТТЯ

Переходимо на літній час: не забудьте цієї ночі перевести годинники

Ні для кого не секрет, що на сучасних гаджетах не потрібно власноруч змінювати час. Втім, не варто забувати про годинники на стінах і на руках. Будьте уважними, бо вставати тепер треба буде “на годину раніше”.

У ніч із суботи на неділю, 28 березня, о 3:00 Україна переходить на літній час, годинники слід перевести на годину вперед. Про це повідомляє Інформатор.

У 2019 році в ЄС підтримали рішення про скасування переведення годинників з 2021 року, тепер кожна країна Європейського Союзу має право сама вирішувати — переходити на літній час чи ні. А що ж в Україні? Щорічні ритуали переведення годинників відбуваються в нас ще із 1996 року. Годинник українці переводять на одну годину вперед в останню неділю березня, й на годину назад — в останню неділю жовтня. Цього року Верховна Рада обговорювала проєкт, який мав встановити вічний зимовий час у нашій країні. Втім, за нього проголосувала недостатня кількість депутатів. Тому переведенню годинника поки що все ж таки бути.

Навіщо ж це потрібно і чому більшість депутатів проголосували “проти” скасування? Відповідь проста — люди хочуть правильно й раціонально використовувати час залежно від пори року. Цей перехід економить електроенергію (а значить, і гроші). У багатьох англомовних країнах перехід з літнього на зимовий час і навпаки називають DST (daylight saving time), що в перекладі означає “час, який зберігає денне світло”.

Першим ідейником переведення годинників став Бенджамін Франклін. Так, той самий, що є одним із батьків-засновників США. Він опублікував свою ідею економії часу в 1784 році, але подейкують, що Франклін зробив це жартома. Осучаснений перехід часу запропонував майже через сто років інший діяч — етимолог Джордж Вернон Хадсон.

Нагадуємо, вчора у місцевому відділі поліції нам повідомили про дві крадіжки, які сталися у Переяславі. Одна з них – викрадення автомобіля.

Юлія Кравченко

Нагору