ЖИТТЯ

31 березня: який сьогодні день

Сьогодні у світі відзначають декілька цікавих свят та пам’ятних дат. Також цей день багатий на історичні події та дні народження видатних людей.

Детальніше про цей день розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день бекапа (або резервної копії). Створення резервної копії даних надає можливість виконати відновлення інформації при втраті оригіналу, з якого було створено резервну копію. При цьому під втратою треба розуміти настання події, що призвела до зміни даних, після чого вони втратили цінність або були видалені з носія. Приклад: умисне завдання шкоди через видалення важливої для підприємства інформації.

День декольте. У всі епохи декольте було класичним місцем для любовних записок. У різні часи мандрівники на небезпечних дорогах, якщо з ними були жінки, ховали гроші в їхні декольте — в надії, що бандити посоромляться їх обшукати. Проте розбійники перш за все і починали з цього “затишного” місця. Найвідвертіше декольте в історії одягу носили жінки Стародавнього Криту. Їхні ліфи мали рукави і закривали плечі, але груди були повністю голі до талії.

Іменини сьогодні відзначають Кирило, Трохим, Данило, Карпо, Едуард і Ананій.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1770 — англійський мореплавець Джеймс Кук, обстеживши Нову Зеландію і з’ясувавши, що вона — острів, покидає її і бере курс на захід — на Австралію.

1821 — скасовано Португальську інквізицію.

1831 — Квебек (місто) і Монреаль отримують статус міст.

1889 — офіційне відкриття Ейфелевої башти. Конструктор башти Гюстав Ейфель поставив на вершині башти французький прапор. Підійматися вгору тоді доводилося сходинками.

1900 — у Франції прийнятий закон, що обмежує робочий день жінок і дітей 11 годинами.

1901 — випускається перший автомобіль “Мерседес”.

1917 — у Києві відкрито першу українську гімназію.

1929 — Українська академія наук схвалила Харківський правопис української мови, а 29 березня його схвалило НТШ у Львові.

1954 — СРСР звернувся до НАТО з ініціативою прийняти його в члени організації. Північноатлантичний альянс через деякий час відхилив цю пропозицію.

1955 — радянський уряд прийняв рішення повернути НДР скарби Дрезденської галереї, вивезені до СРСР після Другої світової війни.

1959 — тибетський буддиський лідер Далай Лама тікає з окупованного китайцями Тибету.

1993 — під час зйомок епізоду фільму “Ворон” випадково загинув американський актор Брендон Брюс Лі, син Брюса Лі.

1998 — пілот “Формули-1” Енді Валлас встановив світовий рекорд швидкості для серійного автомобіля — 402,6 км/год.

2019 — вибори президента в Україні. В другий тур виходять Володимир Зеленський та чинний на момент виборів президент Петро Порошенко.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1596 — Рене Декарт (помер в 1650), французький філософ, математик, фізик. Творець аналітичної геометрії і сучасної алгебраїчної символіки.

1685 — Йоганн Себастьян Бах (помер в 1750), німецький композитор і органіст, представник епохи бароко, один з найвидатніших композиторів в історії музики.

1732 — Франц Йозеф Гайдн (помер в 1809), австрійський композитор, представник віденської класичної школи. Один з основоположників таких музичних жанрів, як симфонія і струнний квартет.

1882 — Корній Чуковський (помер в 1969), російський дитячий письменник, критик, літературознавець, перекладач (автор творів “Мойдодир”, “Муха-цокотуха”, “Айболіт”).

1890 — Вільям Лоренс Брегг (помер в 1971), англійський фізик, лауреат Нобелівської премії 1915 за відкриття закону про дифракції рентгенівських променів на кристалах. Наймолодший нобелівський лауреат з фізики за всю історію премії.

1926 — Джон Фаулз (помер в 2005), англійський письменник, романіст і есеїст. Один з видатних представників постмодернізму в літературі (автор романів “Колекціонер”, “Жінка французького лейтенанта”, “Волхв”).

1943 — Крістофер Уокен, американський актор (прославився ролями у фільмах “Кримінальне чтиво”, “Впіймай мене, якщо зможеш”).

1955 — Ангус Янг, беззмінний соло-гітарист і автор пісень австралійської рок-групи AC/DC (в складі групи записав альбоми Highway To Hell і Back In Black).

Юлія Кравченко

Нагору