ЖИТТЯ

Як почати писати грамотно: п’ять практичних порад

На жаль, багато людей забувають про правила української мови відразу після закінчення школи. Соцмережі наповнюються безліччю неякісних текстів. Ви, напевно, чули ці відмовки: “Я не на диктанті”, “Це лише месенджер, тут можна писати як завгодно” і багато інших.

Зрозуміло, що високий рівень грамотності не є запорукою успіху. І помилки роблять усі — в цьому немає нічого поганого. Набагато важливіше уникати систематичних помилок і порушень правил, які можуть зіпсувати ваш імідж. Сьогодні Інформатор пропонує п’ять порад, які допоможуть боротися з безграмотністю.

Читайте більше

Банально? Так. Ефективно? Теж так. При регулярному читанні якісної літератури мозок запам’ятовує навіть найскладніші слова, вирази і граматичні конструкції. До речі, читати в сучасному світі, як ніколи, зручно: дослідження ЮНЕСКО в епоху мобільного зв’язку, присвячене впливу використання мобільних пристроїв на рівень грамотності населення в країнах, що розвиваються, показало, що чим доступніша література, тим вищий словниковий запас і навички володіння мовою.

Вимкніть автозаміну на телефоні

Коли автозаміну ввімкнено, ми часто навіть не звертаємо увагу на те, як пишеться те чи інше слово. Гаджет вирішує за нас і пише за нас. Спробуйте відключити автозаміну і подивитися на те, як ви пишете. Якщо виникає бажання розбиратися, як пишуться слова, залиште автозаміну вимкненою і працюйте над орфографією. Якщо ж для вас це занадто важко або довго, намагайтеся звертати увагу на запропоновані девайсом варіанти і запам’ятовувати їх. В обох випадках обов’язково активуйте виділення неправильно написаних слів (зазвичай це підкреслення червоним кольором).

Намагайтеся завжди писати грамотно

Хай це хоч чат мешканців будинку або діалог з другом чи подругою, поважайте мову, якою ви спілкуєтеся. Це не тільки піде на користь вашому іміджу, а й допоможе виробити звичку дотримуватися правил завжди і всюди. Якщо ж ви й жартуєте за допомогою спаплюження мови, давайте опоненту зрозуміти, що це жарт і насправді ви знаєте, як пишеться слово.

Працюйте із власними текстами

Якщо з’являється хоча б легка тінь сумніву, серйозно поставтеся до цього та перевірте власний текст. До речі, багато хто радить обов’язково вимовляти вголос те, що ви пишете, — це дозволить зменшити кількість орфографічних помилок. Спробуйте!

Читайте освітні видання, канали і спільноти

Послідовників дбайливого ставлення до мови не так мало, як здається. Багато з них є редакторами і авторами різних видань, що публікують матеріали про орфографію, пунктуацію та лексику. Виберіть собі кілька вподобаних порталів і слідкуйте за оновленнями. Підвищення інтересу гарантовано.

Нагадуємо, що в Переяславі стартував онлайн-конкурс краси TOP FACE PEREIASLAV. Реєстрація учасниць триває із 1 до 7 квітня.

Юлія Кравченко

Нагору