ЖИТТЯ

3 квітня: який сьогодні день

3 квітня надзвичайно багатий на різноманітні свята: кожен знайде привід відзначити цю дату. Також цей день прославився визначними подіями.

Про події, свята та дні народження видатних особистостей цього дня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день вечірки. Зазвичай місцем проведення вечірки є помешкання організаторів, але вечірки також проводяться в ресторанах, барах, пабах, нічних клубах. Компанії та установи іноді влаштовують вечірки для своїх співробітників, такі вечірки називають корпоративними або корпоративами. На вечірках особи можуть вживати алкогольні напої, хоча це і не є обов’язковим атрибутом.

День народження мобільного телефона. У 1973 році був випущений перший прототип портативного стільникового телефона — Motorola DynaTAC. Вважається, що перший дзвінок був зроблений 3 квітня 1973 року, коли винахідник, співробітник Motorola Мартін Купер подзвонив конкуренту з AT&T Джоелю Енгелю.

День народження кавомолки. Як тільки з’явилася ручна кавомолка, радості кавоманам не було меж. Достеменно невідомо, хто придумав своєрідний невеликий млинок для перетворення зерен в порошок. Але 3 квітня 1829 року Каррінгтон Джеймс отримав патент на ручну кавомолку.

День народження штрих-коду. Штрих-код — спосіб запису даних, зручний для зчитування машиною. Частіше зустрічається штрих-код, записаний за допомогою смуг різної товщини, який містить інформацію про товар. Штрихове кодування винайшов молодий інженер Давид Коллінз. 1973 року в США була створена організація “Універсальний товарний код” (UPC), котра пропагує використання штрих-кодів в промисловості та торгівлі.

День дитячої йоги. На заняттях йогою дитина вчиться піклуватися про своє тіло, підтримувати його у хорошій фізичній формі. Рухи йоги у поєднанні з особливим ритмом дихання залучають усі системи організму дитини, опрацьовуючи напрямки рухливості суглобів, глибокі та поверхневі м’язи, добре впливають на внутрішні органи.

Іменини сьогодні відзначають Антон, Хома, Кирило, Яків, Агнія, Серафима, Ананій, Федір, Пахом, Филимон.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1502 — розпочалась четверта експедиція Христофора Колумба до берегів Америки.

1863 — в США вручені перші військово-морські медалі.

1885 — німецький винахідник Готтліб Даймлер отримав патент на свій перший одноциліндровий двигун внутрішнього згоряння з водяним охолодженням потужністю 0,5 кінської сили.

1896 — в Мілані була заснована “La Gazzetta dello Sport” — найавторитетніше спортивне видання Європи.

1913 — лідерка англійських суфражисток Еммелін Панкгерст обвинувачена у підбурюванні до підпалів і засуджена до трьох років ув’язнення.

1918 — Перша світова війна: французького маршала Фердинанда Фоша призначено головнокомандувачем військ Антанти на західному фронті.

1933 — у Херсоні український хірург Юрій Вороний вперше у світі виконав клінічну пересадку нирки (26-річній жінці пересадили орган 60-річного померлого чоловіка).

1933 — літак уперше перелетів через Еверест.

1940 — почалися розстріли польських офіцерів із радянських таборів у Старобільську, Осташкові, Козельську (“Катинська трагедія”).

1948 — президент США Гаррі Трумен затвердив Акт про надання країнам грошової допомоги — відомий як “план Маршалла”.

1973 — заснована літературна премія імені Павла Тичини.

1981 — вийшов друком перший номер польського незалежного профспілкового видання “Тижневик Солідарність”.

1987 — у приміщенні штаб-квартири Всесвітньої організації охорони здоров’я заборонили палити.

1990 — над будинком Львівської міської ради урочисто підняли український національний прапор, перед тим освячений у греко-католицькому кафедральному соборі Святого Юра.

1999 — збройні сили НАТО завдали першого повітряного удару по столиці Югославії Белграду.

2007 — французький швидкісний поїзд “TGV” встановив новий світовий рекорд швидкості для пасажирського поїзда: 574,8 км/год.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1778 — П’єр-Фідель Бретон (помер в 1862), французький лікар-епідеміолог.

1798 — Чарльз Вілкс (помер в 1877), американський дослідник Антарктиди.

1873 — Ян Янський (помер в 1921), чеський лікар, який запропонував сучасну класифікацію груп крові.

1918 — Олесь Гончар (помер в 1995), український письменник. Увійшов в історію як автор відомих романів “Прапороносці”, “Собор” і “Берег любові”.

1947 — Джузеппе Пенон, сучасний італійський художник, скульптор.

1961 — Едді Мерфі, американський актор, кінорежисер, продюсер.

1984 — Селіна Гаспарен, швейцарська біатлоністка.

1990 — Доротея Вірер, італійська біатлоністка.

Юлія Кравченко

Нагору