ЖИТТЯ

Від Жадана та Хливнюка до “Ленінграда”: яку музику слухають жителі Переяслава

Без музики важко уявити собі життя. Кожен має власний музичний смак, обирає треки під настрій. А що ж слухають переяславці на початку весни?

У мобільному додатку Shazam, в якому можна знаходити музичні треки, на жаль, вибрати охоплення в межах Переяслава неможливо. Тож ми не можемо достеменно дізнатися смаки жителів міста. Однак ніщо не заважає нам провести опитування в соцмережах. Інформатор на своїй сторінці в Instagram попросив підписників розповісти, яку пісню вони найчастіше слухають останнім часом. Із їхніх відповідей ми склали досить цікавий, різноплановий плейлист.

Почнімо з пісень українських авторів, яких у цьому списку не так і багато. Чи не кожна нова пісня гурту “Бумбокс” стає хітом. Не виняток – і трек “Жаль”, який представили у лютому цього року. Він складається із двох віршів “Жаль” та “Ехать к тебе”. “Пісня написана в стилістиці ранніх наших записів 2004-2009 років, коли в аранжуванні домінували вокал, гітара і діджеїнг”, – говорить фронтмен гурту Андрій Хливнюк.

“Мрії призводять до дії, випробовують, вчать терпінню та, якщо дуже щиро віриш, потім втілюються у життя”, – доносить Monatik у своїй пісні “Мріяти не шкідливо”. Ця пісня не стала його суперхітом, однак вона чи не найбільш мотивуюча зі всього його творчого доробку.

Як же в нашому плейлисті обійтися без пісні, яка цього року представить Україну на “Євробаченні”? Спочатку через пандемію коронавірусу гурт Go_A не зміг поїхати на конкурс із піснею “Соловей”. Потім наступного року підготував нову пісню “Шум”, а згодом переробив її через те, що вона була довшою, ніж необхідно за форматом “Євробачення”, та дещо змінив текст. Нам більше до вподоби перший варіант, той, де “шубу порвали”.

Під час підготовки цього матеріалу ми відкрили для себе класних українських виконавців. Hurtom — introfolk проєкт донецьких музикантів, які утворили музичну формацію, переїхавши до Києва. Засновником гурту є музикант, автор та виконавець Юра Самовілов. Першу популярність він отримав завдяки синглу “Гармати”, який здобув підтримку багатьох радіостанцій і був охрещений ЗМІ, як “антивоєнний”. “Просто дай мені знати, коли стихнуть гармати, коли вимкнеться світло, тоді і ми ніби ляжемо спати, але щоб не вставати, щоб не бачити більше, а тільки сни”, – хіба це не сильно?

Артем Пивоваров – один із найрізноплановіших співаків України: ось він виконує чи то реп, чи то рок, а ось якусь душевну композицію. А ще він здивував тим, що поклав на музику вірш Івана Франка “Тріолет”. “Мені запропонували записати “Тріолет” Івана Франка, але коли я приїхав на запис, в моїй голові з’явилася мелодія, і ми вирішили покласти текст на музику. У підсумку в нас вийшла глибока, прониклива, душевна пісня”, – говорить Пивоваров.

DANTES йде простішим та очевиднішим шляхом: виконує пісні для дівчат, які складають основну частину його аудиторії. А щоб точно догодити більшості, влаштував у своїх соцмережах опитування “Яким жіночим іменем назвати нову пісню?”, перемогло ім’я Саша. Кліп “Sasha” вийшов на Youtube 18 березня і вже має більше одного мільйона переглядів.

Сергій Жадан – чи не найпопулярніший поет сучасної України. Його вірші часто кладуть на музику. А Жадан часто кладе на те, що скажуть інші й співає жорсткі пісні у гурті “Жадан і собаки”. Пісня “Мальви” – одна із найпопулярніших у гурту, в Youtube її послухали майже один мільйонів разів. “Мама мене вчила, що зневіра це зло. Мене виженуть з пекла за мат та бухло”, – ці рядки особливо сильно відгукуються в журналістів нашої редакції.

Деякі переяславці, вочевидь, люблять підбирати у свій плейлист актуальні пісні. У Переяславі кілька останніх днів палає суха трава, це чи не основна подія. Тож пісня казахстанського гурту “Адаптация” – “Как горит степь” зараз, як ніколи, доречна.

Хочете відчути себе старими? Кліп на пісню “You will never know” французької соул-співачки Imany вийшов десять років тому. Його переглянули 46 мільйонів разів. А в Переяславі досі дехто полюбляє послухати цю проникливу пісню.

А якщо ви втомилися від душевних композицій й хочете на кілька хвилин відчути себе в нічному клубі, то пісня Demeter & ZVBXR – “How We Do” саме для вас. Або ж можете увімкнути цей трек на всю гучність на колоночках у своєму “ланосі” і кататися нічним містом – це буде прямо круто!

Дует MiyaGi & Andy Panda свого часу звучав досить свіжо. Коли він заснувався у 2015 році, в подібному чи то реп, чи то реггі-стилі майже ніхто не працював. Однак згодом у нього з’явилося багато послідовників і така музика стала мейнстрімом. Називають її тепер значно простіше “кальянний реп”. Однак MiyaGi та Andy Panda все-таки тривалий час залишаються серед найпопулярніших артистів, про що свідчать навіть уподобання переяславців.

Miyagi & Andy Panda – “Minor”

Miyagi feat. TumaniYo & Kadi – “Bismarck”

Matrang також свого часу, як кажуть, “перевернув гру”. Його стиль та танцювальні рухи здивували багатьох, а дехто навіть порівняв його із Віктором Цоєм. Переяславці зазначили, що зараз часто у їхніх навушниках звучить пісня “Со мной”.

Кліпи гурту “Ленинград” завжди провокують, не залишають байдужим. От і один переяславець запропонував пісню “Молитвенная” до нашого плейлиста. Якщо ви занадто віруюча людина, дещо в цій композиції може вам не сподобатися.

Жителі міста пропонували ще деякі популярні треки, такі як:

  • Colorit – “Быстро”
  • Іван Ржевський – “Мармеладный дом”
  • Jony – “Будь моим огнем или водопадом”
  • Ваня Дмитриенко – “Юпитер”
  • Леша Свик – “Если ты здесь”

Писати про них і зайвий раз піарити такий “глибокий” контент ми не будемо. Тим паче, почути ці пісні ви зможете після карантину в будь-якій забігайлівці міста.

Віталій Усик

Нагору