Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

На Переяславщині знову виявили скажену лисицю: вона покусала людину

У Пологах-Вергунах скажена лисиця покусала жінку. У селах громади проводитимуть щеплення домашніх тварин.

30 березня в селі Пологи-Вергуни Ташанської ТГ лисиця покусала жінку. Тварину відразу застрелили. Постраждалій жінці надали медичну допомогу в лікарні Переяслава. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на допис у Facebookспільноті Переяслав-Хмельницької районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Труп тварини направили на аналізи в лабораторію в Переяславі, а отримані з головного мозку біоматеріали — у Центральну випробувальну державну лабораторію ДПСС в Київській області та місті Києві. Дослідження підтвердили сказ в лисиці. Тепер у селі Пологи-Вергуни та навколишніх селах (Улянівка, Пологи-Яненки, 1 Травня, Натягайлівка, Пологи-Чобітьки) працівники державних установ колишнього Переяслав-Хмельницького району зроблять щеплення домашніх котів та собак.

Переяслав-Хмельницька РДЛВМ просить власників тварин з розумінням та відповідальністю поставитися до проведення цих робіт, завчасно ізолювати власних тварин та обов’язково зробити їм щеплення.

Нагадаємо, що 10 грудня минулого року у Facebook з’явилося відео з лисицею на території переяславської ЗОШ №7. Ближче до вечора того дня депутатка міської ради Аліна Литвин написала у соцмережі: “Друзі, будьте обережні! У мікрорайоні Левада (біля школи) сьогодні була помічена лисиця. Ветеринари кажуть, що вірогідність того, що у неї сказ становить 99.9%. Зараз цим питанням займається міське керівництво, оскільки це надзвичайно небезпечна ситуація”.

Жодна здорова тварина не буде бігати по населених пунктах. Те, що вона не боїться людей, – перші явні ознаки сказу. Якщо хтось із жителів громади побачить лисицю, закликаю негайно телефонувати до всіх інстанцій: хоч у поліцію, хоч у ВУКГ, хоч напряму до міської ради чи до мене. Але в жодному разі не намагайтеся впіймати лисицю самотужки й не наближайтеся до неї. Якщо раптом ця лисиця когось вкусить, то це надзвичайна ситуація, може бути карантин якщо не на все місто, то на певний район, де це зафіксують, – прокоментував тоді голова Переяславської ТГ Вячеслав Саулко. Про те, чи все-таки знайшли ту лисицю, ніхто не повідомляв.

Юлія Кравченко

Нагору