ЖИТТЯ

“Ця тварина не може бути здоровою”: голова міськради Вячеслав Саулко прокоментував ситуацію із лисицею, яка розгулює Переяславом

10 грудня у Facebook опублікували відео, на якому видно лисицю, яка бігає на території ЗОШ №7 у Переяславі. Скоріше за все, вона скажена. Зараз її шукають.

Голова Переяславської ОТГ Вячеслав Саулко повідомив Інформатору, що як тільки дізнався, що по місту розгулює лисиця, дав доручення негайно її знайти. Пошуки тривають другий день. Очільник громади закликає людей бути обережними й ні в якому разі не наближатися до бродячих тварин, тим паче, до лисиці.

– Мене здивувало, що люди, які знімали те відео для фейсбуку, відразу не повідомили у жодні інстанції, – зазначив Вячеслав Саулко. – Жодна здорова тварина не буде бігати по населених пунктах. Те, що вона не боїться людей, – перші явні ознаки сказу. Я, як ветеринарний лікар, знаю, про що говорю. Я ж не читаю фейсбук з ранку до вечора, дізнався про цю ситуацію вчора близько 17 години від сина. Відразу дав доручення відповідним службам, певним людям її відловити. Але ж уже темно було, нічого не знайшли. Зараз пошуки тривають, поки що безрезультатні.

Якщо хтось із жителів громади побачить лисицю, закликаю негайно телефонувати до всіх інстанцій: хоч у поліцію, хоч у ВУКГ, хоч напряму до міської ради чи до мене. Але в жодному разі не намагайтеся впіймати лисицю самотужки й не наближайтеся до неї. Є багато служб, які повинні спрацювати у цій ситуації: санітарна служба, МНС, лікарня. Зрозумійте, якщо раптом ця лисиця когось вкусить, то це надзвичайна ситуація, може бути карантин якщо не на все місто, то на певний район, де це зафіксують. Слід буде провести щеплення всім домашнім тваринам, люди, які мали контакти із хворою твариною або укуси від неї, терміново повинні звернутися до лікаря.

Нагадаємо, 10 грудня опівдні у Facebook з’явилося відео з лисицею на території ЗОШ №7. Ближче до вечора депутатка міської ради Аліна Литвин написала у соцмережі: “Друзі, будьте обережні! У мікрорайоні Левада (біля школи) сьогодні була помічена лисиця. Ветеринари кажуть, що вірогідність того, що у неї сказ становить 99.9%. Зараз цим питанням займається міське керівництво, оскільки це надзвичайно небезпечна ситуація”.

Зранку 11 грудня начальник Переяслав-Хмельницького районного управління Держпродспоживслужби Олексій Роман повідомив інтернет-ресурсу Переяслав.City, що на Переяславщині жодного випадку укусів скаженими тваринами наразі не зафіксовано.

Віталій Усик

Нагору