ЖИТТЯ

7 квітня: який сьогодні день

7 квітня світ відзначає День здоров’я. Сьогодні також народилося багато відомих людей, серед яких Джекі Чан та Рассел Кроу.

Детальніше про події 7 квітня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день здоров’я. ВООЗ присвячує кожен щорічний Всесвітній день здоров’я будь-яким темам і проводить різні пропагандистські заходи як в цей день, так і тривалий час після 7 квітня. Зокрема, цьому приділяють увагу Генеральний секретар ООН і Генеральний директор ВООЗ в своїх щорічних посланнях. Так, наприклад, темою 2020 року була “Підтримаємо працівників акушерських служб!”.

Міжнародний день пам’яті про геноцид у Руанді. Геноцид у Руанді – масові вбивства у 1994 році представників народності тутсі та поміркованих представників народності хуту, що здійснювалися хуту, які складають етнічну більшість у країні. Це були дії тимчасового уряду, що прийшов до влади в результаті військового перевороту, у яких брали участь представники армії, жандармерії, провладних поліцій, громадських спільнот хуту.

Іменини сьогодні святкують Марія, Йосип, Тихін, Сава, Василь, Гаврило, Устим, Феодосій, Пелагея.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1348 — чеський король і імператор Священної Римської імперії Карл IV заснував у Празі Карлів університет — перший у Центральній Європі.

1652 — голландець Ян Ван Рібек заснував в Південній Африці форт Кейптаун.

1795 — у Франції прийнятий закон, який ввів метричну систему і визначив одиницею довжини метр і маси — кілограм.

1827 — англійський фармацевт Джон Вокер винайшов сірники.

1906 — виверження вулкана Везувій спустошує Неаполь.

1918 — 2-й Запорозький полк (командир — Петро Болбочан) Армії УНР розгромив червоні війська на станції Люботин під Харковом.

1927 — здійснено першу публічну телепередачу на велику відстань: з Вашингтона до Нью-Йорка показали виступ міністра торгівлі Герберта Гувера.

1943 — швейцарський хімік Альберт Гофманн синтезував ЛСД (цей день ввійшов до історії як День велосипеда).

1946 — колишню Східну Пруссію перетворено на Кенігсберзьку область у складі РРФСР.

1948 — набув чинності статут Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Нині цей день відзначають як Всесвітній день здоров’я.

1969 — символічна дата народження Інтернету, публікація RFC1.

1989 — у результаті пожежі, яка виникла на радянському атомному підводному човні “Комсомолець”, субмарина затонула, загинуло 42 з 68 членів екіпажу.

1992 — Сербія проголосила незалежність.

2003 — американські війська зайняли Багдад.

2014 — у Донецьку проголошено державний суверенітет маріонеткової ДНР, у Харкові — ХНР.

2017 — бомбардування авіабази Шайрат.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1883 — Джино Северіні (помер в 1966), італійський живописець-самоучка, рисувальник і скульптор, один з основоположників футуризму.

1954 — Джекі Чан (справжнє ім’я Чан Кон Сан), гонконгський і американський актор, режисер, продюсер, майстер бойових мистецтв, каскадер, постановник трюків.

1964 — Рассел Кроу, новозеландський актор, володар кінопремії “Оскар”. Знімався у фільмах “Гладіатори”, “Ігри розуму”, “Робін Гуд”.

1967 — Бодо Іллгнер, німецький футболіст, чемпіон світу (1990), найкращий воротар Європи (1991).

1975 — Джон Купер, соліст американського рок-гурту Skillet.

1983 — Франк Рібері, французький футболіст.

Юлія Кравченко

Нагору