ЖИТТЯ

Вікторія Кондусь із Переяслава у складі “Прометея” стала чемпіонкою України з баскетболу

Переяславка Вікторія Кондусь 10 квітня стала чемпіонкою України з баскетболу у складі “Прометея”. Вона поділилася емоціями з Інформатором.

“Прометей” із Кам’янця у дебютному для себе сезоні став чемпіоном жіночої Суперліги України з баскетболу. У фіналі він у трьох матчах переміг “Київ-Баскет”: 105:79, 84:74 та 86:75. 35 очок, 12 підбирань та 5 результативних передач зробила у цих вирішальних протистояннях переяславка Вікторія Кондусь, яка грає на позиції захисника. Зазначимо, що цьогоріч “Прометей” виграв також кубок Суперліги України, у фіналі перемігши “Чайку-ДЮСШ-Бердянськ”. На європейській арені ця команда теж представляла нашу країну: посіла третє місце в східно-європейській лізі.

Загалом у чемпіонаті України “Прометей” не програв жодного із 33 матчів. Без поразок він пройшов усі 28 ігор у лізі (всього 8 команд, грають в 4 кола), а потім у фіналі чотирьох спочатку пройшов київське “Динамо-НПУ” (2:0 за сумою матчів), і зрештою, забрав кубок в діючого чемпіона “Київ-Баскета” (фінал – до трьох перемог). До слова, Вікторія Кондусь також була діючою чемпіонкою України, адже минулого року грала саме за київський клуб.

Як минув черговий тріумфальний сезон, Вікторія розповіла Інформатору:

– Влітку я отримала важку травму, в липні була операція, і половину сезону я відновлювалася. Аж через п’ять місяців побігла, зіграла перший матч після Нового року. Спочатку мене випускали на дві-три хвилини, щоб відчула впевненість, щоб не було страху. Потім грала вже по 5-7, згодом і по 15 хвилин – поступово входила у форму. Після такої травми (були порвані передні хрестоподібні зв’язки, задній меніск) думала, що мені буде значно важче повернутися, передусім психологічно, коли підсвідомо намагаєшся поберегти себе. Але я не боялася, вийшло все навпаки. Звичайно, пропустила багато ігор, але в останніх вирішальних я брала участь. Тому цей сезон оцінюю позитивно.

– Чи були хвилювання, що можете не стати чемпіонками? Бо зі статистики здається, що все пройшло досить легко.

– Багато хто говорить, що в Україні заслабкий чемпіонат. Але у нас на кожну гру було своє завдання від тренерів, не було такого, щоб ми виходили пограти просто для задоволення. Ми відпрацьовували різні схеми, взаємодії, пресинг, щоб потім це задіювати у європейських змаганнях та у фіналі. Бо “Київ-Баскет” став дуже серйозним суперником: лише одну гру ми виграли з великим відривом, а в інших вони дали нам опір. Команда грає перший рік, тому треба було зігратися, відчути одна одну.

– “Прометей”. Що це за команда така? Як ви у неї потрапили?

– У мене є агент, який займається пошуком команд. У планах було поїхати грати за кордон. Але агент зателефонував і сказав, що от формується в Україні команда “Прометей”. Умови, які мені запропонували (не лише фінансові, а й ігрові, побутові), можливо, навіть у Європі не запропонують. Плюс запросили серйозних тренерів: з Вікторією Большаковою я працювала ще років у 15, це дуже досвідчена тренерка. Тому довго не роздумувала. Тим паче, у команду набрали сильних досвідчених гравців. Наприклад, Турон Берніс Мосбі пограла в Європі, в США у жіночій NBA (це так само найпотужніша ліга, як і в чоловічому баскетболі). Оксана Молова та Ольга Дубровіна також вже мають неабиякий досвід, ми з ними ще сім років тому зустрічалися в команді Кіровограда під керівництвом тієї ж Большакової.

Зараз у Вікторії Кондусь у складі збірної України розпочнеться підготовка до кваліфікації на Олімпіаду в Токіо з баскетболу 3х3. Стартує кваліфікація 26 травня.

Зазначимо, що Кондусь – не єдина спорсменка, яка прославляє Переяслав на всю Україну. Наприклад, Олеся Бессальнова з чемпіонатів України без “золота” не повертається.

Віталій Усик

Фото із сайту ФБУ

Нагору