ЖИТТЯ

24 квітня: який сьогодні день

Сьогоднішній день повниться різноманітними святами: міжнародними, заснованими ООН та професійними. 24 квітня — зокрема, день захисту лабораторних тварин.

Деталі про те, що відбувалося 24 квітня, розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день захисту лабораторних тварин. Цей день був заснований Міжнародною асоціацією проти експериментів на тваринах у 1979 році і підтриманий ООН. Спочатку його відзначали зоозахисні організації в низці країн, а сьогодні вже по всьому світу активно розвивається рух проти вівісекції (експериментів і дослідів над лабораторними тваринами), який підтримують активісти різних громадських організацій.

Міжнародний день солідарності молоді в боротьбі проти колоніалізму, за мирне існування. Молоді люди сьогодні складають 18% населення світу. Близько 85% молоді планети припадає на країни, що розвиваються. Можна сказати, що молодь являє собою особливу вікову та соціальну групу, яка завжди по-своєму сприймала культурні цінності. Це в різні часи призводило до появи молодіжного сленгу і великої кількості різних субкультур. Особливо це актуально в наші дні.

Міжнародний день мультилатералізму і дипломатії за мир. Подію започаткувала Організація об’єднаних націй. Що ж таке мультилатералізм? Це побудова зовнішніх економічних відносин, що полягає у використанні привілеїв у стосунках з усіма партнерами. Свято має залучити людство до політики мультилатералізму та мирного співіснування, що сприятиме укріпленню міжнародних відносин.

День водопровідника або сантехніка.

Іменини в цей день відзначають Микола, Петро, Прохор, Горацій, Олександр, Людмила, Яків і Яромир.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1648 — чотири полки реєстрових козаків повстали проти польської влади і перейшли на бік гетьмана Богдана Хмельницького.

1833 — у США запатентована газована вода.

1846 — розпочалась американо-мексиканська війна.

1872 — після виверження вулкана Везувій лавовими потоками спалені два села, загинуло близько 25 осіб.

1877 — Росія оголосила війну Османській імперії.

1949 — у Києві урочисто відкрито літературно-художній музей Тараса Шевченка.

1953 — англійська королева Єлизавета II надала лицарський титул Вінстону Черчиллю.

1981 — представлено перший персональний комп’ютер IBM.

1984 — у Сан-Франциско компанія “Apple” анонсувала свій портативний комп’ютер Apple II вагою 6 кілограмів і розміром з валізу. Проте пишне гасло “Apple II — назавжди”, під яким проводилась рекламна кампанія, виявилося далеким від дійсності — через 5 років Apple II був знятий з виробництва.

1992 — створена Федеративна Республіка Югославія (Сербія і Чорногорія).

1999 — на засіданні у Вашингтоні рада НАТО прийняла нову стратегічну концепцію, що дозволяла використання збройних сил блоку для запобігання порушенню прав людини будь-де у Європі.

2000 — технологічний збій на ядерному реакторі в Японії.

2004 — Віталій Кличко в бою з Коррі Сандерсом завоював вакантний титул чемпіона світу з боксу в суперважкій вазі за версією WBC.

2005 — інавгурація папи Бенедикта XVI.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1880 — Гідеон Сундбек (помер в 1954), шведсько-американський інженер, винахідник застібки “блискавки”.

1942 — Барбра Стрейзанд, американська співачка, актриса, композиторка, володарка двох премій “Оскар” (“Смішна дівчина”, “Зірка народилася”).

1952 — Жан-Поль Готьє, французький модельєр, президент власного Модного дому.

1982 — Келлі Кларксон, американська поп-рок співачка, переможниця першого сезону “American Idol”.

Юлія Кравченко

Нагору