ЖИТТЯ

26 квітня: який сьогодні день

Сьогодні відзначають день пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Також цього дня розпочинається останній тиждень Великого посту.

Деталі про цей день розповість Інформатор.

Останній тиждень Великого посту – це найсуворіший період перед Великоднем. Він називається Страсною седмицею. В цьому році  Страсний тиждень припадає на дні з 26 квітня по 1 травня. В ці дні відзначають чимало вагомих свят.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу. Це офіційний пам’ятний день в Україні, Білорусі та Росії. У цей день ми вшановуємо пам’ять людей, які загинули в найбільшій і найстрашнішій в історії аварії на атомній електростанції. Катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) сталася 26 квітня 1986 року. Вибух трапився в четвертому енергоблоці, розташованому в 120 км від Києва.

Всесвітній день інтелектуальної власності. Це свято прийняли в 1999 році. Пропозицію висунула делегація Китаю, а прийняла рішення заснувати свято Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності. За допомогою цього дня підкреслюють значення інновацій навіть в самому повсякденному житті. А патенти, авторські права і товарні знаки є результатами творчості і знань. А також вони сприяють культурному та економічному розвитку світового співтовариства.

Всесвітній день пілотів. Вперше це свято відзначили в 2014 році і тепер відзначають щорічно. Спочатку День пілотів відзначався Асоціацією пілотів Турецької Авіакомпанії Turkish Airlines в честь першого польоту, здійсненого в Туреччині.

Іменини в цей день відзначають Артем, Артемон, Премислав, Фомаїд, Хома, Клета, Мажена, Марія, Марцеліна, Морена.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1514 – польський астроном Микола Коперник провів своє перше спостереження за Сатурном.

1840 – з друку вийшло перше видання “Кобзаря” Тараса Шевченка.

1933 – в Німеччині створена таємна поліція – Гестапо.

1986 – о 1 годині 23 хвилини за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі.

1991 – зірку футболу Дієго Марадону заарештували за зберігання наркотиків.

1999 – комп’ютерний вірус “Чорнобиль” пошкодив, за різними оцінками, до півмільйона комп’ютерів по всьому світу.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1876 — Артур Меллер ван ден Брук (помер у 1925), німецький історик, критик (ввів термін “третій рейх”, який нацисти взяли для найменування своєї держави).

1884 — Вадим Меллер (помер у 1962), український художник-авангардист (кубофутурист, конструктивіст), сценічний художник, дизайнер театральних костюмів, ілюстратор та архітектор.

1890 — Микола Зеров (помер у 1937), український поет, літературознавець і перекладач.

1898 — Вісенте Алейксандре (помер у 1984), іспанський поет, представник “покоління 1927”. Лауреат Нобелівської премії з літератури за 1977 рік.

1933 — Арно Аллан Пензіас, американський фізик-експериментатор, радіофізик і астроном. Лауреат Нобелівська премії за 1978 рік.

1961 — Олександр Заваров, український футболіст і тренер, радник віце-прем’єра України з питань Євро-2012.

1985 — Джон Ізнер, американський тенісист, учасник і переможець найдовшого матчу в історії тенісу.

1985 — Артем Федецький, український футболіст, колишній захисник збірної України та ФК “Дніпро”.

Оксана Симоненко

Нагору