ЖИТТЯ

Аварія на Чорнобильській АЕС: які фільми та серіали варто подивитися, щоб знати більше

Сьогодні виповнюється 35 років із моменту трагічних подій на Чорнобильській АЕС – аварії, яка призвела до однієї із найбільших техногенних та екологічних катастроф в історії людства. Після катастрофи зняли дуже багато документальних та художніх фільмів на цю тему.

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. На четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За кількістю потерпілих від аварії Україна посідає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. Після катастрофи зняли дуже багато документальних та художніх фільмів на цю тему.

Інформатор підібрав декілька фільмів та серіалів про Чорнобильську трагедію.

“Чорнобиль – Хроніка важких тижнів”, 1986

Це перший фільм про катастрофу на Чорнобильській АЕС. Команда режисера Володимира Шевченка провела на місці аварії 100 днів поряд з пожежниками, енергетиками, військовиками, дозиметристами і атомниками, які ліквідовували наслідки вибуху. Через це значна кількість відзнятого матеріалу була засвічена радіацією і її не хотіли допускати до показів. Однак режисеру вдалося вставити зняті з вертольота кадри зруйнованого реактора у фінальну версію. Саме на них звуковим фоном поставили удари лічильника Гейгера.

Сам фільм ще в радянські часи зіштовхнувся з чималою кількість цензури від вищого керівництва, яке намагалося не допустити показ багатьох фактів, а лише показати “героїчну боротьбу радянського народу з наслідками катастрофи”. Фільм був показаний у 132-х країнах. Сам Володимир Шевченко, який за свою роботу отримав призи дев’яти міжнародних кінофестивалів, помер від променевої хвороби через місяць після виходу кіно на екрани. 1987 року Міжнародна асоціація наукового кіно встановила Приз імені Володимира Шевченка.

“Дзвін Чорнобиля”, 1987

Ще один фільм про Чорнобильську катастрофу, який знімали одразу після вибуху та в перші місяці ліквідації трагедії. Спочатку фільм був заборонений до показу на території СРСР. Автори не ставили перед собою завдання показати вичерпну картину того, що сталося в Чорнобилі. Вони намагались відобразити свідчення людей, безпосередньо причетних до трагедії. “Дзвін Чорнобиля” занесений до Книги рекордів Гіннеса як фільм, який був показаний у всіх країнах світу, де є телебачення.

“Розпад”, 1990

Одним з перших художніх фільмів про аварію на ЧАЕС став “Розпад”. У ньому головний герой 25 квітня вирішує приїхати до Києва, щоб зустрітися з друзями, які працюють в Прип’яті, і дружиною, з якою у нього складні стосунки через зраду. Але вибух вносить кардинальні зміни в життя. Події фільму відбуваються на тлі реконструйованих режисером подій часів аварії на ЧАЕС: евакуація населення, першотравнева демонстрація.

“Битва за Чорнобиль”, 2006

Одним з найбільших документальних фільмів про аварію на ЧАЕС вважається “Битва за Чорнобиль” каналу Discovery. У ньому авторам вдалося поспілкуватися з чималою кількістю людей, які були причетні до ліквідації наслідків катастрофи, зокрема, і президентом СРСР Михайлом Горбачовим. У фільмі озвучуються факти про те, як ліквідатори намагалися не допустити ще одного вибуху, про радіацію, яку отримали мешканці Прип’яті та навколишніх сіл, і про те, як радянська влада намагалася всіляко замовчувати як факт катастрофи, так і його жахливі наслідки.

“Двері”, 2008

Фільмом, який міг принести його авторам нагороду “Оскар”, стала короткометражка “Двері” ірландського виробництва. В основу сюжету лягла документальна повість білоруського письменника Миколи Калугіна “Чорнобильська молитва”. Фільм розповідає про сім’ю, яку виселили після аварії на ЧАЕС. Однак після цього в родині помирає молодша донька. І батько повертається в покинуте місто для того, щоб забрати двері з власного будинку. Адже, за традицією, саме на дверях з дому слід поховати дочку.

“Земля забуття”, 2013

Стрічка розповідає історію кількох осіб та їхніх сімей, життя яких було зламане та знищене трагічним вибухом. Для Ані та Петра 26 квітня 1986 року мало стати найщасливішим днем – днем шлюбу. Олексій, інженер електростанції, разом із сином Валерієм, вирішили посадити дерево. Лісничий Микола робив свій щоденний обхід лісу навколо станції. Через 10 років Аня працює гідом для туристів у забрудненій “чорнобильській зоні”, Валерій шукає батька, а Микола доглядає заражений сад.

Цікавий факт – знімальній групі вдалось домовитись про роботу на території зони відчуження, адже не всі фільми про Чорнобиль могли собі це дозволити. Зйомки проходили під наглядом МНС. В кадри потрапили вулиці Світлодарська, Славутича, Слов’янська (Донецької області), а також інших міст – Одеси та Києва.

“Чорнобильські бабусі”, 2015

Героїнями фільму є три самопоселенки, які мешкають в Чорнобильській зоні відчуження. Більшість їхніх сусідів уже давно виїхали, а чоловіки померли, та ця вперта жіноча компанія все ще тримається, — ба більше — горя не знає, живучи в одному з найнебезпечніших місць світу. Світова прем’єра американського фільму відбулася на кінофестивалі у Лос-Анджелесі, де він отримав приз за найкращу режисуру. В Україні фільм вперше показали на міжнародному фестивалі кіно та урбаністики “86” в місті Славутич, де “Бабусі” стали глядацьким хітом.

“Голоси Чорнобиля”, 2016

У 2015 році лауреатом Нобелівської премії з літератури стала Світлана Алексієвич. Одна з її книг присвячена темі катастрофи – “Чорнобильська молитва”. Це роман на основі розлогих інтерв’ю з очевидцями і потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів. У 2016 році на кінофестивалі в Трієсті відбулася світова прем’єра фільму “Голоси Чорнобиля” Пола Крачтена, знятого за цією книгою.

“Арка”, 2018

Короткометражний фільм розповідає 30-річну історію Чорнобильської катастрофи. Автори американської кінострічки показали події з перших хвилин після аварії до моменту, коли нове укриття зайняло своє проєктне положення. І зробили це мовою музики, єдині слова, які можна почути у фільмі “Арка” – це звернення Михайла Горбачова.

“Чорнобиль”, 2019

Сюжет британського серіалу “Чорнобиль” розповідає про трагічні наслідки екологічної аварії Чорнобильської станції, які  були висвітлені у всіх газетах світу. Поглянути на ситуацію зсередини можна, лише побувавши в центрі подій. Реальність того, що відбувається, підживлює гнітюча атмосфера, а також невидані раніше матеріали події, зашифровані за наказом уряду СРСР.

Сюжет подано як розповідь Валерія Легасова, котрий ділиться зібраними відомостями про причини катастрофи та ліквідацію її наслідків. Події подаються головним чином в баченні Уляни Хом’юк, фізика-ядерника, яка намагається розібратися в технологічних причинах вибуху, та Бориса Щербини, голови урядової комісії, котрий вбачає причину в безграмотному керівництві. З їхніх оповідей складається єдина картина подій, щоб пояснити загалу таємниці сумних подій минулого.

Серіал здобув загальне визнання у глядачів та західних критиків. Згідно IMDb, “Чорнобиль” очолив перелік 250-и найвище оцінених телесеріалів в історії.

“Поліське. Післячуття”, 2019

Короткометражний документальний фільм про Поліське, містечко з понад 600-річною історією, яке потрапило в зону радіаційного забруднення і не було відселене протягом більш ніж 10 років після Чорнобильської аварії.

Фільм є соціальним проєктом, створеним українською компанією DocNoteFilms у співпраці зі студією аерозйомки Dronarium Україна, Бедлам Продакшн і 4 Ears Sound Production. Картина триває три хвилини. Зйомки проходили вночі з використанням безпілотників з динамічним освітленням, щоб надати картині символізму.

“Чорнобиль”, 2020

Це відео обране до добірки через свою актуальність. В квітні 2020 року в лісі поруч із покинутою Чорнобильською атомною станцією спалахнула пожежа. Станом на 26 квітня згоріли території колишніх сіл Лелів, Копачі, Поліське, Грезля, Рудня-Грезлянська, Ковшилівка, Варовичі, Буда-Варовичі, Мартиновичі, Смарагдовий, Волхов, Чистогалівка. Також згоріла територія військового міста Чорнобиль-2 і постраждало саме місто Чорнобиль. Попередня оцінка площі пожеж становить близько 11 500 га.

У короткому відео, знятому українським режисером Станіславом Капраловим, можна побачити кадри згорілих чорнобильських лісів, які гасили пожежники з усієї України. Ніхто не міг і уявити собі, що у 2020 році фільми про Чорнобиль набудуть нового сенсу й актуальності.

Оксана Симоненко

Нагору