ЖИТТЯ

Як варто провести Страсний тиждень: радять священники з Переяслава

Розпочався Страсний тиждень — це сім днів, коли церква згадує останні дні земного життя Ісуса Христа. Кожен день Страсного тижня – великий і святий, і в кожен з них в храмах здійснюються особливі служби.

Останній тиждень Великого посту – це найсуворіший період перед Великоднем. Він називається Страсною седмицею. В цьому році  Страсний тиждень припадає на дні з 26 квітня по 1 травня. Піст у цей тиждень досить суворий. Не можна їсти м’ясо, рибу, яйця, а також вживати молоко і молочні продукти. Не допускається вживання в їжу рослинної олії.

Інформатор дізнався у двох переяславських священників, як зазвичай прийнято проводити Страсну седмицю.

— Кожен день цього тижня щось означає та символізує, звершуються спеціальні церковні богослужіння в храмах, — розповів Дмитро Волошин, настоятель Свято-Єфремівської церкви (що на території лікарні Переяслава). — У Великий понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосипа, якого заздрісні брати продали в Єгипет, сказавши батькові, що його розірвали звірі. Йосип розглядається як прообраз зрадженого Христа. У вівторок Страсного тижня віруючі згадують, як Христос говорив з дітьми у Єрусалимському храмі про воскресіння мертвих та страшний суд. У Страсну середу вже згадується зрада, день віддання Ісуса на страждання його учнем Юдою Іскаріотом за 30 срібняків. В четвер згадується таємна вечеря, в цей день у храмах читають 12 Євангелія на згадку страждання Христа. Також цього дня прийнято пекти паски. П’ятниця рахується найскорботнішим днем всього тижня, тому що люди в цей день за старими звичаями дотримувались строгого посту і майже нічого не їли в згадку того, що Христа розіп’яли. Субота — це день, коли в церкві згадують поховання Ісуса Христа, а богослужіння звершується вже в світлому одязі. У неділю вже святкують Великдень, а паски можна святити уже в переддень звечора, але у нас прийнято освячувати вранці. А споживати їх можна тільки після святкового Богослужіння вранці в неділю.

— Вчора ми відсвяткували Вербну неділю, якою закінчується Великий піст та розпочинається Страсна седмиця, — зазначив Іван Бобітко, благочинний міста Переяслава та району протоієрей Свято-Воскресенського храму. — Особливу увагу я хотів би звернути на такі дні, як Чистий четвер — це день, коли Ісус Христос буде розп’ятий на хресті, помиратиме за наші гріхи. Ми в народі звикли вважати, що в цей день повинні йти в баню, прибирати і так далі. Але насправді на цьому акцентувати увагу не потрібно — Чистий четвер для того, щоб очищати душу. Це день, коли проходить літургія в храмі та заготовляють дари для причастя вірних на цілий рік. Також Велика п’ятниця — це день, коли Господа поклали до гробу, виноситься і виставляється плащаниця на середину храму під час богослужінь Страсної П’ятниці та Великої Суботи. В цю седмицю ми повинні звернути увагу на душу. Стримання від гріха, примирення, варто більше читати святе писання, псалтир, духовно вдосконалюватись.

Перепоною для звичного святкування Великодня цього року знову стає пандемія коронавірусу. Міністерство охорони здоров’я України озвучило рекомендації для храмів та вірян.

Оксана Симоненко

Нагору