ЖИТТЯ

“Люди там живуть у минулому”: про теперішній Чорнобиль та станцію розповів її працівник

Сьогодні, 26 квітня, весь світ відзначає 35-ті роковини однієї з наймасштабніших катастроф – аварії на Чорнобильській АЕС. Цього дня більшість із людей думками повертаються в минуле, діляться страшними спогадами. Втім, цікаво також дізнатися, яка ситуація у зоні відчуження сьогодні.

Ми вирішили зануритися у майже постапокаліптичний світ Чорнобиля й поспілкувалися з людиною, яка провела там чи не третину свого життя. Теперішній працівник ЧАЕС Сергій Кравченко розповів Інформатору про те, чим живе, по суті, давно мертве місто.

СТАНЦІЯ ТА МІСТО ЗАРАЗ

– Люди, які живуть у Чорнобилі, в основному працюють на вахтах ЧАЕС. Населення міста – декілька сотень осіб. Там навіть є інфраструктура: магазини, музей. В Чорнобилі, як у звичайному місті, є люди, але взагалі немає дітей до 18 років. Коли приїздиш у Чорнобиль ти ніби потрапляє у радянські часи: труби, будівлі – все нагадує часи до аварії 1986 року. У місті ніби завмер час і люди там живуть як у минулому.

Станція зараз не функціонує за призначенням взагалі, але її потрібно обслуговувати. Навіщо це робити? Грубо кажучи, станцію потрібно вивести на консервацію: вивести все паливо з блоків і убезпечити місцевість. Атомний реактор, навіть якщо він не в роботі, все одно дуже небезпечний, тому що він брудний і його не можна просто взяти й покинути. Це триватиме дуже багато років. Консервація, потім розбирання – все це треба робити.

ЯК ПРАЦЮЮТЬ ЛЮДИ У ЗОНІ ВІДЧУЖЕННЯ

На самій станції працює приблизно 3 тисячі людей. Я приблизно о 8:00 прибуваю на роботу електричкою. Їду з міста Славутич до станції Семиходи. Це санпропускник. У санпропускниках у різних відділах чоловіки та жінки знімають свій одяг та надягають “перехідний”.  Також є спецформа, яку ми вдягаємо під час роботи, – це спеціальні черевики та рукавиці. Але якщо наша робота проходить безпосередньо на атомних блоках – це інша справа. Туди потрібно вдягати абсолютно білий одяг: білі шапочка, піджак, сорочка, брюки й навіть бахіли.

ЩО БУЛО НА ЧАЕС СЬОГОДНІ

Сьогодні станцію відвідав Президент Володимир Зеленський. Але чомусь нас до нього не пускали. Раніше, пам’ятаю, приїздили всі – Ющенко, Тимошенко, Янукович, Порошенко та навіть Путін – усіх ми бачили особисто. Цього ж разу звичайних працівників станції до президента не пустили. Можливо, через карантин. Що саме обговорювали керівники ЧАЕС із Президентом, на жаль, я не знаю.

А ЯК ІЗ ТУРИСТАМИ?

В інтернеті час від часу з’являється інформація про так званих “сталкерів”, але насправді таке відбувається дуже рідко. У місті Славутич є певні фірми, де можна придбати квиток і поїхати на екскурсію до зони відчуження, але під час карантину таких візитів або дуже мало, або їх немає взагалі. І це дозволено винятково повнолітнім. Раніше багато людей їздили в Чорнобиль на екскурсії автобусами з Києва або на електричках, якими ми дістаємося до роботи. А ще минулого року постійно приїздили поляки — їх було дуже багато.

ЧИ ВІДРОДИТЬСЯ ЧОРНОБИЛЬ?

У найближчому майбутньому таких шансів точно немає. Цією інформацією краще всього цікавитися у дозиметристів – ці люди знають, якими саме частками заражений Чорнобиль: бета, альфа чи гамма випромінювання, а також період їхнього розпаду та напіврозпаду. Це дуже великі періоди – сотні або навіть тисячі років. Хоча в інтернеті пишуть, що є певні проєкти, які можуть за декілька десятків років зробити Чорнобиль екологічно чистим містом. Але це все балачки й чутки.

Наприклад, після аварії на забруднену землю насипали нову, бетонували її, брудні речі, машини та іншу техніку просто закопували, і так робили з усім, що мало високий радіоактивний фон. Це чи не єдиний вихід очищати місто від радіації. З речей, де радіоактивний фон був нижчим, створювали так звані “могильники” – вони стояли поблизу Чорнобиля. Це майданчики техніки, яка брала участь в ліквідації аварії: вертольоти, пожежні машини та багато іншого. Бачив це своїми очима. Але, чесно кажучи, давно там не був. Подейкують, що зараз тієї техніки вже немає, можливо, забрали на переплавку, втім, ніхто толком не знає, куди вона поділася.

Нагадуємо, ми створили підбірку фільмів та серіалів про аварію на ЧАЕС. Її ви можете побачити за посиланням.

Юлія Кравченко

Нагору