ЖИТТЯ

Перший крок до реконструкції стадіону в Переяславі зроблено

На останній сесії міської ради розглянули питання, яке стосується розвитку фізичної культури та спорту в Переяславській ТГ. Питання реконструкції стадіону зрушило з мертвої точки.

На дев’ятій сесії міської ради 22 квітня депутати одноголосно підтримали внесення змін до Комплексної програми розвитку фізичної культури та спорту в Переяславській міській громаді на 2017-2021 роки. Збільшили загальний обсяг фінансових ресурсів на 500 тисяч гривень. Передбачаються ці кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації на реконструкцію КЗ “СОК “Стадіон ім. Валерія Лобановського”. Начальник міського відділу фізкультури, молоді, спорту та охорони здоров’я Владислав Столяренко пояснив Інформатору, що на виготовлення документації повинні витратити не всі кошти.

– Для того, щоб виділити на щось кошти, потрібно, щоб вони були закладені в програмі, – сказав Столяренко. – Але там на реконструкцію адмінбудівлі було закладено 50 тисяч гривень. Проєкт повної реконструкції коштує набагато більше. Тому ми змінили цей пункт на 500 тисяч на реконструкцію всього стадіону. Щоб брати участь у державних програмах на реконструкцію спортивних об’єктів, нам передусім потрібна проєктно-кошторисна документація. Якщо цього немає, то ніхто навіть не подивиться у наш бік. Тож ми вносимо зміни в програму, проводимо тендер, виділяємо кошти на виготовлення документації, подаємо її на різні субвенції, щоб отримати певні кошти з державного бюджету, а потім вже виставляємо на тендер саму реконструкцію. Тобто ми хочемо вкластися у цю суму на проєктно-кошторисну документацію і навіть можна менше. Думаю, затягнеться цей процес щонайменше на пів року.

Під час розгляду цього питання на сесії депутат Григорій Порало підняв менш масштабне, але не менш важливе для жителів сіл громади питання: що буде зі спортивними інструкторами? Раніше у селах були такі посади, які фінансувалися із районного бюджету. Владислав Столяренко відповів, що одним із варіантів рішення стане оформлення їх, як викладачів у переяславській ДЮСШ. Порала ця відповідь не влаштувала, вочевидь, через те, що у Великій Каратулі, інтереси якої він зазвичай лобіює в сесійній залі, він бачить “спортінструктором” не ту ж людину, що й Столяренко.

– Григорій Степанович говорить, що ми маємо оформити працівника, тому що він займається футбольною командою Великої Каратулі. Але ця робота не потребує таких надзусиль, щоб платити за це кошти з міського бюджету, – зазначив начальник відділу спорту. – Повірте, я сам багато років займаюся футбольною командою Переяслава і чудово розумію, про що говорю. До мене звернувся вчитель фізкультури в школі Великої Каратулі Віктор Овсієнко й розповів, що проводить тренування з волейболу для дівчат, два рази в тиждень. І це для мене аргумент – він тренує дітей, вони вже займаються спортом, у перспективі виходитимуть на серйозніший рівень. У жодному селі громади не буде спортінструктора, який нічого не робитиме. Для оформлення потрібно, щоб був гурток, тренування, активна діяльність. Тому зараз я вивчаю це питання, щоб зрозуміти, чим у кожному селі нашої громади займатимуться спортінструктори. Вони точно необхідні, але просто так ніхто грошей з бюджету отримувати не буде, як це було раніше в районі.

Попри те, що епідемія коронавірусу не вщухає, аматорські спортивні змагання у всіх карантинних зонах, окрім “червоної”, можуть тривати. Тож на Переяславщині також планується чемпіонат з футболу. Він має розпочатися 8 травня.

Віталій Усик

Нагору