ЖИТТЯ

Конкурс краси TOP FACE PEREIASLAV охопив уже тисячі людей: що буде далі, розповів Іван Рябчук

Триває конкурс краси TOP FACE PEREIASLAV. Про його організацію та те, що чекає на учасниць далі, розповів організатор Іван Рябчук.

На початку квітня у Переяславі стартував онлайн-конкурс краси TOP FACE PEREIASLAV. У ньому взяли участь 44 дівчини. Після першого етапу їх залишилося вдвічі менше, а після другого, який щойно завершився, – десятеро. Саме десять фіналісток зараз готують коротенькі відео про те, як проходить їхній день. А поки учасниці готуються, журналіст Інформатора поспілкувався з одним із організаторів конкурсу Іваном Рябчуком. Він працює у соціально-гуманітарному відділі переяславського університету, представники якого (Владислав Міранович, Вадим Домарецький, Андрій Іващенко, Анна Ляч та Анастасія Петрова) і взялися за цей проєкт.

– Ще в студентські роки я займався різними заходами, пов’язаними з дозвіллям, – розповів Іван Рябчук. – Зокрема, був членом університетської команди КВК “Любіма команда ваших мам”. І мені подобалося, як влаштовуються ці заходи, особливо приваблювала закулісна справа. Коли кілька років тому в університеті почали проводити конкурс краси, то це дуже мене зацікавило, бо це великий політ фантазії, можна експериментувати. У деякі роки я допомагав організовувати їх, потім два роки був членом журі. Згодом була ідея робити конкурс вже на місцевому рівні, але плани залишилися лише планами через карантин. Минулого року на університетському рівні ми провели онлайн-конкурс “Міс карантин”, побачили, що актив був великий. Тому вирішили зробити щось таке, але масштабніше – на рівні всього міста.

І вже із січня цього року ми почали готуватися, все планувати, зв’язуватися зі спонсорами. Давно зрозуміло, що в Переяславі мало людей, які можуть профінансувати, зацікавлених в таких проєктах, всім потрібна вигода, не кожен готовий давати гроші в невідоме. Тому для першого такого онлайн-конкурсу краси нам потрібна була людина, яка не ставитиме запитань про вигоду, а просто для неї це буде в задоволення. Через знайомих ми вийшли на Юрія Івановича Павлушка, прислали йому проєкт і він відразу погодився – профінансував наші витрати та головний приз (3 тисячі гривень). І Олександр Петруня допоміг нам із коштами на рекламу. Загалом конкурс обійшовся у 5 тисяч гривень.

Членів журі ми підбирали за принципом популярності в місті та зірковості в Україні загалом. На того ж Назара Дзивульського, учасника шоу “Холостячка”, ми вийшли через його менеджера. Із хореографом Євгеном Лоєм ми давно знайомі, він також додав зірковості складу журі. Із місцевих запросили Надію Мартюк, її, певно, знають всі дівчата у Переяславі, вона має тут салони краси. Олег Чемерис відомий як фотограф, а Влад Міранович – один із організаторів та ведучий на каналі “ProSlav”, тобто помітна особистість. Олександра Петруню ми запросили як спонсора та постійного члена журі в конкурсі “Міс університету”, тож він добре розбирається в цьому всьому.

– Як ти ставишся до того, що дехто вважає конкурси краси проявами сексизму?

– Частково я поділяю цю думку. Вважаю, що конкурси краси потребують змін, на них варто поглянути інакше. Можливо, TOP FACE PEREIASLAV стане першим кроком до чогось нового. Бо після карантину ми плануємо зробити сезон в стилі показу мод, на відкритому майданчику. Тобто дівчата просто показуватимуть, які вони гарні, без ніяких там конкурсів. Також є в планах провести такий же конкурс ХL size для дівчат з більшими формами, але не впевнений, що вдасться набрати хоча б вісім учасниць.

– А як ви набирали учасниць на цей сезон TOP FACE PEREIASLAV? Когось запрошували спеціально?

– Були іменні запрошення для дівчат, які посіли призові місця у попередніх конкурсах краси в університеті. Половина з них погодилася. І якщо не помиляюся, дві з них зараз потрапили до фіналу: королева 2017 року Ілона Горобей та королева 2018 року Ліза Димарецька. Я планував, що буде 40 учасниць, розрахував сітку змагань під таку кількість. Але зрештою зареєструвалися аж 44, при цьому ще три подали заявки вже після закінчення реєстрації. Ми запросили їх взяти участь в другому сезоні.

– У голосуваннях глядачів деякі учасниці набирають до тисячі голосів. Ти очікував такої активності?

– У своїх фантазіях так. Але коли побачив вперше, то зрозумів, що тепер треба ставити ще вищу планку – дві, три, чотири тисячі. В Instagram у нас охоплення 12-14 тисяч за місяць, у Facebook – 8 тисяч, хоча ми на нього взагалі не робили ставку. Найбільше переглядів одного поста в Telegram – 4700. Це для нас божевільний прорив!

– Відкрий для Інформатора, як інформаційного партнера конкурсу, кілька секретиків наступного етапу. Що ж буде у гранд-фіналі? Які саме інтерв’ю та фотосесії?

– У невеличких інтерв’ю (до десяти хвилин) дівчата розкажуть про свої очікування, підготовку до попередніх етапів, про своє життя. Фотосесія планується в музеї просто неба. Кожна з п’яти фіналісток обере собі образ, пов’язаний з ремеслом минулого. Учасниця матиме годину й сама плануватиме свою фотосесію, фотограф та оператори ніяк на це не впливатимуть. Формат голосування у гранд-фіналі також зміниться: глядачі обиратимуть з-поміж п’яти учасниць (вони отримають він 5 до 1 балу в залежності від кількості голосів), а журі зможуть віддати свій бал також одній із п’яти.

– А у тебе є фаворитки в цьому конкурсі?

– Моя фаворитка вже покинула конкурс. Діана Чечко якраз вилетіла на попередньому етапі.

– Так чи буде все-таки корона для переможниці?

– Ми вирішили, що корона нехай відходить в минуле, тим паче, зараз неоднозначне ставлення до будь-якої корони. У нас будуть красиві мінімалістичні брошки. А в другому сезоні, сподіваюся, буде більше спонсорів, тож і більші брошки.

– Коли і яким буде другий сезон?

– Хочемо залучитися більшою підтримкою спонсорів. Уже можу анонсувати двох членів журі нового складу: учасниця “Холостяка-11” Олександра Миколюк та хореограф Даная Саулко. Ведемо переговори з учасницею команди “Ліги сміху” “Де рішельє”. Буде більше членів журі, пов’язаних зі сценою, конкурс має стати активнішим – не просто фотографії, а й відео із акторською майстерністю. Також однією із суддів буде переможниця цього сезону TOP FACE PEREIASLAV, якщо погодиться.

“Коли кілька років тому в університеті почали проводити конкурс краси, то це дуже мене зацікавило, бо це великий політ фантазії”

“Усім потрібна вигода, не кожен готовий давати гроші в невідоме”

“Конкурси краси потребують змін, на них потрібно поглянути інакше”

“Планував, що буде 40 учасниць, розрахував сітку змагань під таку кількість. Але зрештою зареєструвалися аж 44”

“Моя фаворитка вже покинула конкурс”

Нагадаємо, що другий етап конкурсу TOP FACE PEREIASLAV завершився позавчора. Учасниці представили свої портфоліо, глядачі та журі визначили десятку найкращих.

Віталій Усик

Фото: Юрій Товкайло

Нагору