Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

29 квітня: який сьогодні день

 29 квітня відзначають Всеукраїнський День футболу. Цей день також славиться на видатні події та дні народження відомих особистостей. А на цьогорічний припадає ще й Великий або Чистий четвер.

Більше про події 29 квітня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всеукраїнський День футболу. 29 квітня 1992 року свій дебютний матч зіграла національна збірна України. Відтоді ця дата відзначається як Всеукраїнський день футболу. Сьогодні усім любителям гри бажаємо присвятити цей день улюбленій справі – пограти у футбол або подивитися якийсь матч.

День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї. З початку першого використання, розробки і застосування хімічної зброї у військових цілях минуло більше століття. Цього часу було цілком достатньо, щоб усвідомити елементарне — не потрібно було і починати! Відзначаючи цей День, міжнародне співтовариство вшановує пам’ять всіх жертв хімічної зброї та підтверджує прихильність Організації до заборони хімічної зброї, справи ліквідації загрози з боку хімічної зброї та активного сприяння в досягненні миру та безпеки, особливо для громадян, які перебувають в зоні ризику застосування цього виду озброєнь.

Міжнародний день танцю відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера. Він розробив принципи героїчного балету і балету-трагедії. У 1759 році вийшла його знаменита праця “Листи про танці та балети”, де Новер обґрунтував принципи балету-п’єси, які втілюються засобами дієвої пантоміми і танцю в співдружності композитора, хореографа і художника.

Чистий, або Великий четвер – народно-християнське свято. Його відзначають в четвер перед Великоднем. У 2021 році воно припадає на 29 квітня. У цей день Ісус і Його учні провели Таємну Вечерю. На ній Спаситель омив ноги апостолам. Вони протестували, говорили, що не гідні такого вчинку. Але Ісус пояснив, що так Він висловлює свою любов і смиренність. Він говорив, що служити ближньому – непринизливо для людини. В кінці вечері Ісус провів останню напутню розмову, під час якої попрощався з апостолами. Після цього Він запропонував їм хліб і вино, як тіло Своє і кров. Цей обряд отримав назву Таїнство Причастя. Тієї ночі юдейські первосвященики винесли Ісусу смертний вирок. Тому ніч з четверга на п’ятницю вважається в православ’ї страшним часом.

Іменини в цей день відзначають Галина, Ірина та Леонід.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1648 — почалася битва під Жовтими Водами.

1707 — окремий шотландський парламент було ліквідовано. Його депутати влилися до складу англійського парламенту. Завершилося об’єднання Королівства Англія та Королівства Шотландія в єдину державу — Королівство Великої Британії.

1770 — британський капітан Джеймс Кук уперше висадився в Австралії.

1863 — у Російській імперії скасовані тілесні покарання і клеймування за рішенням суду.

1897 — британський фізик Джозеф Джон Томсон повідомив про відкриття електрона.

1913 — Гідеон Сундбек запатентував застібку-блискавку із зубчиками.

1918 — на сесії Української Центральної Ради було схвалено Основний Закон Республіки; того ж дня Всеукраїнський з’їзд хліборобів за підтримки німців проголосив Скоропадського гетьманом України; того ж дня Чорноморський флот у Севастополі підняв українські прапори.

1945 — американські війська звільнили в’язнів концтабору Дахау, стративши при цьому 122 охоронців табору.

1975 — останні американські війська покинули В’єтнам.

1975 — у Донецьку введена в дію найглибша в СРСР шахта імені Скочинського.

1982 — населення Китаю перевищило мільярд людей.

1992 — національна збірна України з футболу провела свій перший матч в Ужгороді проти збірної Угорщини, в якому поступилася з рахунком 1:3. Єдиний у цьому матчі гол господарів забив Іван Гецко. Цей день відзначають як Всеукраїнський день футболу.

1995 — на референдумі 95% виборців Казахстану проголосували за продовження повноважень президента Нурсултана Назарбаєва до 2001 року.

2011 — весілля принца Вільяма та Кейт Міддлтон.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1727 — Жан-Жорж Новер (помер в 1810), французький хореограф, реформатор балету.

1931 — Лонні Донеган (помер в 2002) — “король” музики скіффл (тип народної музики —спів з акомпанементом, що поєднує елементи англійських фолк-куплетів і американського диксиленду), британський музикант, один з найпопулярніших виконавців 1950-х — початку 60-х років. У 2000 році за внесок у розвиток британської музичної культури Лонні Донеган був нагороджений Орденом Британської імперії, MBE.

1970 — Ума Турман, американська акторка та колишня модель. Стала відомою після виходу фільму “Небезпечні зв’язки”. Після ролі, виконаної в “Кримінальному чтиві” Квентіна Тарантіно, номінована на премії “Оскар”, “Золотий Глобус” і BAFTA.

1973 — Давид Белль, французький актор, лідер світового паркур-руху, засновник паркуру.

Юлія Кравченко

Нагору