ЖИТТЯ

30 квітня: який сьогодні день

В Україні 30 квітня професійне свято відзначають прикордонники. Крім того, в цей день народилося багато культурних діячів і просто видатних особистостей, серед яких акторка Діанна Агрон.

Більше цікавих подробиць про події 30 квітня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Страсна п’ятниця. Ще носить назву Велика п’ятниця або Великдень Розп’яття. В цей день був арешт, суд, розп’яття та смерть Ісуса Христа. Цього дня навіть літургія не відбувається – в знак страшних подій, за якими вже через два дні прийде велика радість – Воскресіння Христове та спасіння усіх вірян. У Велику п’ятницю ченці не вживають їжі, лише п’ють воду, а ще вважають цей день – днем тиші та молитви каяття за гріхи. У Велику п’ятницю на вечірньому богослужінні з вівтаря у центр храму виносять плащаницю Христову та виконують чин поховання.

День прикордонника України. Відзначається з 2018 року. День присвячений подіям кінця квітня 1918 року, коли слов’янська група окремої запорізької дивізії армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши велику частину Донбасу, вийшла на міжнародно визнаний кордон Української Народної Республіки з Російською Радянською Республікою і Донською республікою.

Міжнародний день джазу. Щорічна подія, організована ЮНЕСКО. Цей день є кульмінаційним днем Місяця джазу. Мета святкування — підвищення ступеня інформованості міжнародної громадськості про джаз як про силу, що сприяє миру, єдності, діалогу і розширенню контактів між людьми. Святкують 30 квітня, починаючи з 2012 року.

День зачіски або День вдячності перукарям. У цей день потрібно подякувати своєму перукареві за те, що він старається для нас – навчається нових прийомів підстригання та вкладання волосся, забезпечує кожного клієнта гарним настроєм та вірою у власну красу. Адже робота перукаря – не лише підстригти чи пофарбувати волосся. Він робить з нас кращу версію.

Іменини 30 квітня святкують Катерина та Олег.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1803 — США купили Луїзіану у Франції за 15 млн доларів.

1840 — петербурзький цензор П. Корсаков підписав квиток на видачу “Кобзаря” Т. Шевченка з друкарні Є. Фішера. День виходу в світ першого твору Кобзаря.

1900 — анексія Гавайських островів Сполученими Штатами.

1905 — російський імператор Микола II підписав указ про свободу віросповідання.

1918 — Миколу Василенка призначено отаманом (Головою Ради Міністрів) гетьмана Скоропадського. Того ж дня за участі німців проголошено створення Кримської Народної Республіки.

1977 — британський рок-гурт “Led Zeppelin” встановив світовий рекорд з відвідуваності концертів. У Понтіаку (передмістя Детройта) кількість слухачів становила  76 299 людей.

1999 — у зв’язку з виконанням свого мандату в Україні завершила роботу місія ОБСЄ.

2018 — АТО на сході України була змінена на Операцію Об’єднаних сил.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1857 — Ейген Блейлер (Блюле) (помер в 1939), швейцарський психіатр і психолог; ввів термін шизофренія і описав її як самостійне захворювання.

1893 — Йоахім фон Ріббентроп (помер в 1946), міністр закордонних справ Німеччини (1938-1945), радник Адольфа Гітлера з зовнішньої політики, обергруппенфюрер СС.

1901 — Саймон Сміт Кузнець (помер в 1985), американський економіст, лауреат Нобелівської премії (1971).

1902 — Теодор Вільям Шульц (помер в 1998), американський економіст, лауреат Нобелівської премії (1979).

1946 — Карл XVI Густаф, король Швеції (з 1973).

1967 — Філіп Кіркоров, радянський і російський естрадний співак болгарсько-вірменського походження.

1969 — Паулу Пінту-молодший, бразильський бас-гітарист, учасник метал-групи Sepultura.

1982 — Кірстен Данст, американська актриса (прославилася ролями у фільмах “Інтерв’ю з вампіром”, “Вічне сяйво чистого розуму”, “Елізабеттаун”).

1986 — Діанна Агрон, американська акторка (“Хор”, “Малавіта”) і співачка.

Юлія Кравченко

Нагору