ЖИТТЯ

Як пофарбувати крашанки природними барвниками: шість варіантів

Перетворити яйця у яскраві крашанки допоможуть натуральні барвники. До їхнього складу не входять хімікати, які просочуються крізь шкаралупу, псують яєчний білок та шкодять здоров’ю.

Детальніше про те, як пофарбувати яйця винятково натуральними барвниками, розповість Інформатор.

Жовтий. Куркуму слід прокип’ятити у воді 15 хвилин (3 столові ложки куркуми на 1 літр води) і занурити у відвар щойно зварені яйця. Уже за 15 хвилин ви дістанете з посудини яскраві жовті крашанки.

Фіолетовий, рожевий, бузковий. У такі кольори яйця пофарбують чорниця, малина, смородина, вишня, виноград. Кожна ягода дає свій відтінок. Свіжі і заморожені ягоди фарбують яскравіше, але можна зварити яйця і з варенням. Сік краще підігріти і замочити у ньому вже відварені яйця.

Червоний. Дві склянки цибулиння заливаємо двома літрами води, відварюємо годину на маленькому вогні. Проціджуємо і в цьому відварі варимо яйця. Багато хто варить яйця, не викидаючи цибулиння. Залежно від часу приготування та насиченості відвару отримуємо палітру від золотавого до цегляного, червоного і коричнево-бордового кольорів.

Блакитний. Для отримання блакитного кольору потрібен відвар: наріжте червонокачанну капустину в каструлю, залийте її невеликою кількістю води та кип’ятіть на повільному вогні до 45 хвилин. Дайте відвару охолонути, потім влийте у відвар 4-5 столових ложок оцту та покладіть туди на 30 хвилин попередньо зварені яйця.

Зелений. Зваріть дуже міцний відвар із замороженого шпинату, свіжої кропиви, петрушки чи іншої зелені. Дайте йому настоятись ніч, а потім лишіть в ньому варені яйця на три години. У болотний колір крашанки здатен зафарбувати зелений чай.

Коричневий. Кава забезпечує крашанкам шоколадний відтінок. Його насиченість залежить від міцності кави та скільки часу фарбувати яйця. Аромат у крашанок неперевершений, кавомани оцінять, але колір загалом дуже нагадує той самий, що мають нефарбовані коричневі яйця.

Хочете дізнатися, як цього року жителі Переяслава святкуватимуть Великдень? Інформатор підготував репортаж.

Оксана Симоненко

Нагору