ЖИТТЯ

Як правильно сприймати критику: шість корисних порад

Конструктивна критика потрібна в нашому житті, адже її головна мета — не зіпсувати настрій чи завантажити додатковою роботою, а допомогти нам стати кращими. Варто лише навчитися гідно реагувати на критику.

Детальніше про те, як правильно сприймати критику, розповість Інформатор.

Сприймайте критика як свого союзника, а не ворога. Можливо, ви чуєте не найприємніші слова на свою адресу, але саме завдяки ним ви зможете у майбутньому стати кращим професіоналом.

Напад — не найкращий захист. Не варто перебивати, сперечатися, пояснювати, перекладати провину на інших, навіть якщо ви впевнені, що зробили все правильно і якнайкраще. Поважайте точку зору і досвід вашого співрозмовника.

Виведіть критику на зовнішній рівень. Відстороніться від вашого самолюбства, щоб подивитися на критику об’єктивно. Для цього уявіть собі, що критика спрямована на когось іншого — на людину, яка випадково має те ж ім’я, що і ви, і займається тим, що робите ви.

Зберігайте спокій. Можна помітити, що люди зазвичай досить бурхливо реагують на критику. Вони відповідають з почуттям ображеної гідності або злості, а через деякий час вже можуть пошкодувати про свої слова, сказані в пориві гніву. Тому не потрібно відповідати на критику відразу – почекавши трохи, ми можемо оцінити, наскільки вона справедлива і корисна, розібратися в мотивах людини, яка висловила критичне зауваження.

Дослухайтеся. Навіть якщо зараз ви категорично не згодні з почутим, але коли емоції вщухнуть, спробуйте ще раз проаналізувати критику і виокремити корисні поради.

З’ясуйте причини. Важливо зрозуміти причини, з яких нас критикують, а також що ховається за критикою. Нерідко, зменшуючи наші заслуги, той, хто критикує, хоче підвищити власну самооцінку. Часом за допомогою критики нами намагаються маніпулювати. Адже, вислухавши іронічні зауваження, ми можемо відмовитися від своєї ідеї.

Оксана Симоненко

Нагору