Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Вірш “дитини війни”, живий Гімн та сльози дощу: як у Переяславі відзначили День пам’яті та примирення

У Переяславі відзначили День пам’яті та примирення. Дощ не завадив зворушливим урочистостям на центральній площі міста.

Від 50 до 85 мільйонів людей загинули під час Другої світової війни. Понад 7 мільйонів українців воювали у складі армії СРСР, 45 тисяч у складі армії Великої Британії та Канади, 120 тисяч – Польщі, 80 тисяч – США, 6 тисяч – Франції, 100 тисяч брали участь у Визвольному русі в самій Україні. Саме цих людей передусім вшановували сьогодні на центральній площі Переяслав. Журналіст Інформатора також побував на мітингу.

– Схиляємо голови перед тими, хто віддав життя за рідну землю, вклоняємося їхньому подвигу, – сказав голова міськради Вячеслав Саулко. – Від міської ради, виконавчого комітету та від себе особисто вітаю вас із прийдешнім днем нашої перемоги. На жаль, з кожним роком учасників Другої світової війни залишається все менше. Сім ветеранів війни, які вже понад 76 років є з нами, у громаді: Микола Іванович Вівдич, Катерина Дмитрівна Гопкало, Іван Іванович Даценко, Феодосій Панасович Довгий, Григорій Олександрович Любченко, Ганна Миколаївна Сулима, Ганна Денисівна Шульга.

Виступив і переяславець, “дитина війни” Василь Потупа:

– Дуже прикро, що дедалі менше стає тих, хто бачив те страхіття. Для мене війна почалася 22 червня, коли нас маленькими побудили: “Вставайте, навєрно, землетрус”. Бо тоді ж не було ні радіо, нічого в селі, лише телефон в сільській раді. Лише пізніше сповістили в сільську раду, що почалася війна. Я бачив, як відступали наші воїни, бачив свавілля німецької окупації, знущання німецької поліції. Я бачив, як наступали… Я бачив і цей день, що ми сьогодні відмічаємо. Якраз ми на полі помагали матері садити картоплю, приїхав якийсь з району до голови колгоспу. Сказав: “Кінчайте роботу, їдемо до сільського клубу, уже перемога”. Десь взяли здорове таке радіо, зібрали нас усіх і оголошував постійно Левітан. Я тепер часто в своїх творах згадую ці події.

Василь Потупа прочитав власний вірш про війну. Послухайте його в нашому відео.

Лунали сьогодні зворушливі пісні про війну від Андрій Іващенка та дуету Lyach/Petrova. Гімн України також пролунав наживо від цих же артистів, але співали його майже всі, хто зібрався на площі (близько 50 людей). Протягом цих 40 хвилин то зривався, то припинявся дощ. Люди зрозуміли це, як знак, що навіть небо плаче за героями, які полягли під час війни. Їх також вшанували хвилиною мовчання, а переяславські священники помолилися за них. І зрештою до братської могили всі присутні поклали квіти.

Вячеслав Саулко виступив на мітингу

Василь Потупа згадав війну

Дощ не став на заваді вшануванню героїв

Квіти несли й молоді, й старші

Братська могила встелилася квітами

День пам’яті та примирення (пам’яті жертв Другої світової війни та примирення між країнами-учасниками Другої світової війни) — пам’ятний день в Україні, який відзначають 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини (цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом). Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є “гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму”.

Віталій Усик

Нагору