Інформатор Переяслав

ВЛАДА

Вячеслав Саулко хоче вивезти техніку із військового містечка в Переяславі: гендиректор НІЕЗ викликав поліцію

Триває розчищення території колишнього військового містечка у Переяславі. Звідти необхідно вивезти понтон. Але це не так просто, як здається.

У четвер, 6 травня, на території колишнього військового містечка в Переяславі провели чергову толоку. Традиційно випилювали чагарники, а працівники ВУКГ готували до транспортування військовий понтон, який розміщується прямісінько біля Вознесенського собору. Наступного дня, вочевидь, його збиралися перевезти до Меморіалу Слави. Однак генеральний директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич викликав поліцію до собору. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на дані відділу поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського РУП.

Він повідомив, що виникла конфліктна ситуація: приїхали міський голова та його заступник, нічого не пояснюючи, хочуть вивезти понтон. Дозволів від Міністерства культури не мають.

– Є визначені законом межі заповідника, є предмети, внесені до наших фондів. Їх без дозволу Міністерства культури можна рухати лише в межах заповідника, відповідно до наказу гендиректора та під керівництвом головного зберігача, – розповів Інформатору Олексій Лукашевич. – Щоб зібрати його, у мене немає жодних претензій, але переміщувати дозволів немає. Ми діяли винятково згідно з інструкцією, за якою передбачена наша робота: звернулися в правоохоронні органи, написали заяву. Адже дії влади не відповідали чинному законодавству. Потрібно, щоб був діалог, інакше це питання не вирішиться. Понтон звідти лише зрушили, однак він має вагу 11 тонн. Щоб його вивезти необхідна спеціальна техніка.

Голова міськради Вячеслав Саулко в коментарі Інформатору сказав, що понтон поки що не вивозять, хоча планувалося це до 9 травня. Пояснив, що слід підготувати територію, щоб могла заїхати техніка.

– З керівником “Агрошляхбуду” Гончаренком ми вже домовилися про це. Ми його будемо перевозити, можливо, навіть до кінця тижня це зробимо. НІЕЗ стверджує, що ми вивозимо понтон за межі заповідника. Але ж ми переміщуємо його до Меморіалу Слави у Переяславі – до іншої військової техніки, він ніде не подінеться. Понтон стоїть біля собору, в занедбаному стані – зрозуміло, що йому там не місце. А НІЕЗ зараз краще б ставив питання про те, чому до цього часу хоча б не пофарбували його. Я сьогодні там був, говорив музейникам: “Ви хоча б при мені сміття та пляшки звідти повигрібали”. Коли ми почали наводити порядок, вони схаменулися, що це їхня територія, вони ніколи туди й не заходили. Ми ж не просто хочемо перевезти понтон, а й встановити його на постамент, пофарбувати, більше того, необхідно встановити камери.

Ситуація з військовим містечком розвивається дуже стрімко. Однак багато переяславців досі не розуміють, що ж там буде в майбутньому. Саулко пояснив:

– Це історично-культурна зона. Для мене це місце, звідки повинен починатися кожен туристичний маршрут Переяславщини. Чому я так поспішаю? Щоб, не дай Бог, якісь підприємці не наставили там своїх генделиків. Передусім необхідно знести всі аварійні споруди, які там є, чагарники, очистити землю. А далі потрібно пам’ятати, що ця земля пролита кров’ю, і має бути під охороною чи то Міністерства культури, чи то НІЕЗ. Я налаштований підсипати там земельки, посіяти траву, зробити клумби. Словом, робити те, що не потребує залазити в саму землю. Бо ніхто не знає, що там із підземними ходами. Тобто ми перетворимо цю територію в гарний сквер.

Коли ми підготуємо територію, то будемо говорити про реставрацію. Включилися в це питання на всіх рівнях. Хочемо реставрувати собор та дзвіницю та передати їх під охорону ЮНЕСКО. Також необхідно реставрувати підземні ходи, які там пролягають. Капличку ми огородимо, щоб не пошкодилася. Потім підключатимемо науковців, істориків, архітекторів, розроблятимуться відповідні проєкти. Чи відновлювати капличку до такого стану, як була, чи законсервувати в цьому, що є, також вирішуватиму не я. Для мене головне – не допустити руйнації того, що є.

Капличку, яку змальовував Шевченко, вже накрили

Понтон важить близько 11 тонн

На території стає чистіше

Тут має бути сквер

Нагадаємо, що на території колишнього військового містечка вже провели чимало прибирань. На кількох були журналісти Інформатора.

Віталій Усик

Фото: Юрій Товкайло

Нагору