Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

19 травня: який сьогодні день

Цей день відомий низкою цікавих історичних подій. Наприклад, саме 19 травня 160 років тому в Сумах відкрили першу в Україні недільну школу. А 970 років тому у французькому Реймсі коронували дочку Ярослава Мудрого — Анну Ярославну.

Більше цікавого про події 19 травня розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Всесвітній день боротьби з гепатитом. Статистика свідчить, що в середньому кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C, проте рівень обізнаності людей про ці захворювання є вкрай низьким. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит (особливо С) іноді називають “лагідним убивцею”. 19 травня відзначається Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами, проголошений Міжнародним Альянсом з боротьби з гепатитами, що об’єднує понад 200 асоціацій хворих на гепатити у всьому світі. Перший Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами був запроваджений у 2008 році.

День травневого сонця. 19 травня кожного року відзначається неофіційне, проте позитивне свято – День травневого сонця. Травневе сонце – символ геральдики (гербознавства), воно зображує бога Всесвіту Інті (міфологія інків). Зараз це сонце можна зустріти на державній символіці Уругваю й Аргентини. Чому саме травневе? Таку назву обрали на честь революції, яка відбулась у травні 1810 року в Буенос-Айресі. Унаслідок революційних дій Аргентина отримала незалежність від Іспанії. Традиційно травневе сонце зображують з людськими рисами обличчя та поєднанням хвилястих променів (тепло) з прямими (світло).

Іменини в цей день відзначають Варвар, Василь, Денис, Донат, Іван, Іларіон, Касьян і Пахом.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1051 — у французькому Реймсі короновано дочку Ярослава Мудрого — Анну Ярославну.

1536 — страта Анни Болейн, дружини англійського короля Генріха VIII.

1568 — англійська королева Єлизавета I наказала заточити в тюрму колишню шотландську королеву Марію Стюарт, котра пред’явила свої права на англійський престол.

1649 — Англія проголошена республікою.

1861 — у Сумах відкрито першу в Україні недільну школу.

1997 — компанія “Hewlett-Packard” випустила свій перший портативний комп’ютер, що працював під операційною системою Windows CE.

1998 — з національної галереї сучасного мистецтва у Римі невідомі викрали дві картини Вінсента ван Гога і одну Поля Сезанна.

2005 — на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1924 — Наум Бірман (помер в 1989), кінорежисер.

1945 — Піт Таунсенд, гітарист і лідер групи The Who.

1949 — Дасті Хілл, бас-гітарист і вокаліст американської групи ZZ Top.

1951 — Джоуї Рамон (помер в 2001 році), вокаліст і засновник панк-рок-групи Ramones.

1976 — Кевін Гарнетт, американський баскетболіст, олімпійський чемпіон (2000).

1979 — Андреа Пірло, італійський футболіст, тренер (на фото).

Юлія Кравченко

Нагору