ЖИТТЯ

“Перше мистецтво – у вишиванках”: в музеї рушника в Переяславі провели святковий захід

У музеї українського рушника співали, читали вірші та грали на музичних інструментах. Також пригадували минуле.

20 травня з нагоди Всесвітнього дня вишиванки в музеї українського рушника в Переяславі провели культурологічний захід “Бабусина вишиванка — родовідна пам’ять”. Виступали з віршами, піснями, грали на музичних інструментах учні переяславської ЗОШ №2. Про це повідомляє Інформатор.

Першими виступили учні 1 класу з піснею “Вишиваночка”. Дарія Середа із 9 класу виконала пісню про “Кобзаря”. Мар’яна Богачова розповіла вірш “Пісня про рушник”. П’ятикласниці Анна Цебенко та Ярослава Шекмар підготували музичну композицію “Листок з альбому”. Учениці 8, 10 та 11 класів Анна, Аліна та Юлія Брик виступили з піснями “А сорочка мамина” та “Цвіте терен”. Вікторія Грицай розповіла вірш “У нашім раї на Землі”. Також на бандурі зіграв пісню “Христос Господь воскресе” Микола Товкайло, археолог та знаний бандурист.

Між виступами своїм досвідом поділились ветерани музейної справи. Галина Козій, яка тривалий час була завідувачкою філіалу Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, досліджувала, зокрема, давні переяславські рушники XVIII-XIX століття.

— Все почалося з того, що першим із мистецтв стала робота жінки з конопель та льону. Вона зробила тканину, але їй захотілось, щоб на виробі був ще якийсь значок. І з того давнього часу і до наших днів дійшло це уміння та прагнення творити. Раніше був день, який називався сухий четвер: матері та бабусі діставали зі скринь все, що там було. Особисто для мене кращого дня в житті не було, тому що можна було побачити та поміряти материні сорочки, подивитися на рушники, — розповіла Галина Козій.

20 квітня у музеї українського рушника провели культурологічний захід

Микола Товкайло на бандурі зіграв пісню “Христос Господь воскресе”

На заході було багато дітей

Всі дітки прийшли у вишиванках

Дарія Середа виконала пісню про “Кобзаря”

Мар’яна Богачова розповіла вірш “Пісня про рушник”

Галина Козій розповіла про давні переяславські рушники

Анна Цебенко та Ярослава Шекмар підготували музичну композицію “Листок з альбому”

Анна, Аліна та Юлія Брик виступили з піснями “А сорочка мамина” та “Цвіте терен”

Вікторія Грицай розповіла вірш “У нашім раї на Землі”

Ведучою була Наталія Заїка

А в музеї Сковороди для школярів провели майстер-клас. Гостям заходу розповіли про масштабний вишивальний проєкт, який почали втілювати вже сьогодні.

Оксана Симоненко

Нагору