ЖИТТЯ

У Переяславі почали вишивати копію рушника часів Григорія Сковороди

Сьогодні в музеї Григорія Сковороди відбувся захід, присвячений Всесвітньому дню вишиванки. Для школярів провели майстер-клас. Гостям заходу розповіли про масштабний вишивальний проєкт, який почали втілювати вже сьогодні.

20 травня до Меморіального музею Григорія Сковороди в Переяславі завітала відома вишивальниця, директорка бібліотеки для дітей ім. В.А. Симоненка в Києві та блогерка Тетяна Серебреннікова. Вона провела інтерактивну бесіду та майстер-клас для гостей заходу – учениць дев’ятого класу переяславської ЗОШ №3. Школярки навчилися простим, але цікавим технікам вишивки, що були популярними на Переяславщині у давні часи. Там побували й журналісти Інформатора.

Завідувачка музею Тетяна Радіоненко розповіла, що сьогодні розпочалася робота над створенням рушника в рамках вишивального проєкту “З Григорієм Сковородою в серці”. Запланований рушник не є оригінальною ідеєю, це буде відтворений виріб. Оригінал зазвичай перебуває у фондах заповідника, але сьогодні він був у музеї Сковороди. Цей рушник є одним із найдавніших (з часів, коли жив Сковорода), а тому й доволі пошкоджений.

Роботу почали музейники та учні третьої школи, а потім продовжать й інші школярі. Далі рушник презентують у Києві, а з часом і в інших містах України. Для його відтворення підібрали сучасне полотно, сучасні нитки та інші якісні матеріали. Ось що про це говорить Тетяна Радіоненко:

– Чому саме рушник? Тому що рушники уособлюють шляхи. Ми хочемо створити рушник переяславського шляху Григорія Сковороди, адже період його життя в нашому місті є досить вагомим. Ми покажемо результати цієї роботи на 300-й річниці від дня народження Сковороди – це буде 3 грудня 2022 року.

Сьогодні в музеї Григорія Сковороди відбувся захід, присвячений Всесвітньому дню вишиванки

Вишивати вчилися учениці третьої школи

Техніки вишивання були простими, але цікавими

До Меморіального музею Григорія Сковороди в Переяславі завітала відома вишивальниця

Майстер-клас показав, що вишиванню може навчитися кожен

Тетяна Серебреннікова провела майстер-клас

Завідувачка музею Сковороди Тетяна Радіоненко розповіла багато цікавого

Результати роботи над рушником презентують до 300-ї річниці від дня народження Сковороди

Всесвітній день вишиванки святкують у третій четвер травня

Вишиванку приємно не тільки носити, а ще й виготовляти власноруч

Вишита сорочка – один з найбільш древніх українських атрибутів

Нагадуємо, що науковці Переяслава розповіли нам цікаві факти про вишиванки. Більше деталей ви можете дізнатися за посиланням.

Юлія Кравченко

Відео та фото: Юрій Товкайло

Нагору